Redaktionen anbefaler






En maske giver minimal beskyttelse mod at blive smittet med influenza, forkølelse og virusbårne sygdomme. Overhold i stedet de almindelige hygiejneråd, da det giver en bedre beskyttelse.
Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at man bruger mundbind eller ansigtsmasker for at mindske risikoen for influenza og andre luftbårne sygdomme i Danmark. Der findes nemlig ikke solide, videnskabelige beviser for, at masker og bind forhindrer smitte.
Heller ikke den amerikanske sundhedsmyndighed Center for Desease Control (CDC) anbefaler, at man begynder at bruge mundbind eller maske for at mindske risikoen for influenza.
Er man selv smittet med influenza eller andre luftbårne sygdomme, kan man bruge maske eller bind, hvis man bliver nødt til at opholde sig i rum med raske mennesker – for eksempel i lægens venteværelse eller i offentlig transport, fortæller CDC.
»En ansigtsmaske vil forhindre, at du kan hoste smittebærende partikler ud i rummet, og dermed mindske risikoen for, at du smitter andre,« siger Marybeth Saxton, der er professor i smitsomme sygdomme ved Emory University School of Medicine til Time Magazine.
Heller ikke den verdensomspændende sundhedsorganisation anbefaler, at man bruger mundbind eller masker for at beskytte sig mod vira. Kun hvis man skal passe en syg person, kan man beskytte sig med ansigtsmaske, siger WHO.
Vil du undgå at blive smittet med influenza, kan du ty til de gammelkendte råd:
Under udbruddene af SARS og coronavirus har myndighederne i flere asiatiske lande anbefalet, at man bruger mundbind eller ansigtsmaske for at mindske spredningen af smitte med sygdomsfremkaldende vira og bakterier. Rådene er et forsøg på at mindske risikoen for, at en virusbærer giver smitten videre. Maskerne kan have en smittehindrende effekt, men effekten er ikke fuldt underbygget.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10