Beskytter mundbind mod influenza, forkølelse og lignende sygdomme?

Et mundbind kan give en smule beskyttelse, hvis du er tæt på personer, der smitter på grund af en virusbåret sygdom. Den videnskabelige dokumentation er meget lille, og andre gode råd beskytter dig endnu bedre, lyder det fra flere myndigheder

En maske giver minimal beskyttelse mod at blive smittet med influenza, forkølelse og virusbårne sygdomme. Overhold i stedet de almindelige hygiejneråd, da det giver en bedre beskyttelse. 

Skal man gå med maske eller mundbind for at mindske risikoen for influenza?

Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at man bruger mundbind eller ansigtsmasker for at mindske risikoen for influenza og andre luftbårne sygdomme i Danmark. Der findes nemlig ikke solide, videnskabelige beviser for, at masker og bind forhindrer smitte. 

Heller ikke den amerikanske sundhedsmyndighed Center for Desease Control (CDC) anbefaler, at man begynder at bruge mundbind eller maske for at mindske risikoen for influenza. 

Er man selv smittet med influenza eller andre luftbårne sygdomme, kan man bruge maske eller bind, hvis man bliver nødt til at opholde sig i rum med raske mennesker – for eksempel i lægens venteværelse eller i offentlig transport, fortæller CDC. 

»En ansigtsmaske vil forhindre, at du kan hoste smittebærende partikler ud i rummet, og dermed mindske risikoen for, at du smitter andre,« siger Marybeth Saxton, der er professor i smitsomme sygdomme ved Emory University School of Medicine til Time Magazine. 

Heller ikke den verdensomspændende sundhedsorganisation anbefaler, at man bruger mundbind eller masker for at beskytte sig mod vira. Kun hvis man skal passe en syg person, kan man beskytte sig med ansigtsmaske, siger WHO. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Håndhygiejnen er vigtigst

Vil du undgå at blive smittet med influenza, kan du ty til de gammelkendte råd: 

  • Vask altid hænder grundigt i vand og sæbe
  • Undgå at opholde dig længe sammen med mange mennesker i mindre og lukkede rum
  • Nys i et engangslommetørklæde eller ned i albuen, så er der mindre risiko for, at du smitter andre, hvis du selv er syg eller smittet med en sygdom, men ikke selv smitter endnu
  • Lad være med at røre for meget ved dit eget ansigt. Hvis du selv er syg, mindsker det risikoen for at få smitsomme partikler på fingrene og afsætte dem andre steder. Hvis du er rask, undgår du at føre smitsomme partikler op til dine slimhinder, som du kan have fået på fingrene fra et dørhåndtag eller andet
  • Er du syg, så bliv hjemme – også en ekstra dag, når du føler dig rask. Så spreder du ikke smitten til andre. 
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor anbefaler myndighederne flere steder i Asien, at man bruger mundbind?

Under udbruddene af SARS og coronavirus har myndighederne i flere asiatiske lande anbefalet, at man bruger mundbind eller ansigtsmaske for at mindske spredningen af smitte med sygdomsfremkaldende vira og bakterier. Rådene er et forsøg på at mindske risikoen for, at en virusbærer giver smitten videre. Maskerne kan have en smittehindrende effekt, men effekten er ikke fuldt underbygget.