Corona: Sådan taler du med dit barn om coronavirus

Lukning af skoler og daginstitutioner, forældre der bliver sendt hjem fra arbejde, og butikker der tømmes for mad. Coronavirus har ramt Danmark, og for børn kan det være en ret stor mundfuld at forstå, hvad der foregår lige nu.

Det er vigtigt at anerkende børns bekymring om coronavirus. Tal med dit barn om, hvad der sker, men undgå at puste til barnets frygt.

Tal med dit barn om corona

Det kan virke nærliggende at blande barnet uden om al snak om coronavirus for at undgå unødig bekymring. Børnene har dog allerede talt om det i skolen, de opsnapper en del, når voksne taler sammen, og de kan nærmest ikke undgå at høre snak om corona. Derfor skal du lytte til, hvad dit barn har hørt om corona, spørge ind til bekymringen, og hjælpe barnet med at sortere i rigtige og forkerte oplysninger om corona.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær selv klædt på og brug myndighedernes officielle informationer

Sørg for, at de oplysninger, du deler med barnet, er korrekte. Brug myndighedernes officielle tal om smittede og døde til at forklare, at sygdommen herhjemme kan behandles med lav dødelighed til følge. Undgå at videregive panik og udokumenterede rygter. Benyt Politiets hjemmeside, hvor myndighederne har samlet al info, eller Statens Serum Instituts og Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fortæl om forebyggelse og fortæl, at børnene selv kan gøre noget

Det er vigtigt, at børnene ved, at de også selv kan gøre noget. Derfor er det en god idé at fortælle, hvordan man øger hygiejnen med håndvask og eventuel afspritning. Du kan også forklare, at vi bliver hjemme i 2 uger for at forsøge at undgå, at flere bliver smittede. Det kan være fint at få at vide, når dagene uden kammeraterne bliver for lange. 

Fremhæv det gode og få barnet til at føle sig tryg

Vær sikker på, at barnet føler sig tryg ved at fortælle, hvordan sygehusene herhjemme er rustet til at håndtere smitten. Fortæl også, at de fleste får symptomer, der minder om en gang influenza. Undgå at fortælle, hvor mange mennesker i andre lande, der er døde af Covid-19. Det hjælper ikke barnet, og forklaringerne på, hvorfor det er gået mere galt andre steder, kan være for komplekse for mindre børn. 

BørneTelefonen under Børns Vilkår svarer på mange spørgsmål fra børn om corona, blandt andet: 

»Mine venner fortæller ting om coronavirus, der gør mig bange. Hvordan ved jeg, hvad der er sandt?«

Og helt naturligt også :

»Alle de voksne taler om coronavirus hele tiden, så må det da være farligt?«

En del af spørgsmålene er listet op her med svar fra de professionelle fra Børns Vilkår, og kan barnet ikke selv læse, kan du som forælder læse højt. 

Informationen i artiklen var gældende på udgivelsestidspunktet. Vi gør det bedste, vi kan, for at holde artiklerne opdaterede. For opdateret information fra myndighederne, besøg altid: coronasmitte.dk

Kilde: Børns Vilkår

Læs mere om