Corona: Er det sikkert at bruge indkøbsvogne og kurve i supermarkedet?

Coronavirus smitter via dråber, og derfor er risikoen for at overføre smitsomme viruspartikler på supermarkedets indkøbsvogne og kurvene minimal, fortæller Coops kvalitetschef Malene Teller Blume.

Sørg for altid for god håndhygiejne, det er den bedste beskyttelse mod virus. Sørg også for ikke at købe ind på de tidspunkter, hvor der er flest kunder i supermarkedet.

Smitter virus i supermarkedet?

Kan man handle sikkert i supermarkedet, hvis man vil undgå at blive smittet med coronavirus og andre sygdomme? For kan virus overleve på kundevognene og indkøbskurvene? Flere kunder har spurgt Coop de seneste dage, og kvalitetschef Malene Teller Blume svarer, at det som udgangspunkt er sikkert at handle dagligvarer:

»Coronavirus smitter primært gennem luften. Fødevarestyrelsen har lavet en vurdering, og deres konklusion er, at der er en meget lille risiko for, at man kan blive smittet med coronavirus ved at røre ved indkøbsvogne og kundekurve i et supermarked. Risikoen for at blive smittet med virus er meget større, hvis man er tæt på en person, der nyser og vedkommende samtidig er smittet med virus.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Køb ind som du plejer

I Danmark har vi ikke en fødevarekrise. Der er dagligvarer nok til alle, og regeringen, Coop, Salling Group, Rema 1000 og Dagrofa opfordrer danskerne til at købe ind helt som de plejer. Hvis alle køber ind som normalt, vil der være mad og dagligvarer nok til alle.
I Coop får butikkerne leveret varer hver dag. Hvis en hylde er tom, så bliver den hurtigt fyldt op.

Coop opfordrer til at følge Sundhedsstyrelsens råd om god hygiejne

Malene Teller Blume opfordrer alle kunder til at sørge for god håndhygiejne både før og efter, de har været i supermarkedet. Ligesom man i øvrigt skal på alle andre tidspunkter:

»Sørg for at vaske dine hænder, inden du går ind i butikken. Når du har handlet, så sørg for at vaske hænder igen, så du sikrer dig og andre den bedste beskyttelse. Vi har ikke håndsprit til desinfektion for kunderne i butikken, da producenterne koncentrerer sig om at levere til sundhedsvæsenet og ældreplejen.«

Hold også afstand til andre kunder i butikkerne, lyder et af rådene fra Malene Teller Blume:

»Ligesom i den offentlige transport bør man holde lidt ekstra afstand til den næste i køen. I Coop har vi en generel opfordring til kunderne om at sprede deres indkøb over dagen. Hvis du har mulighed for det, så undgå at handle mellem 16-18, hvor der er flest kunder, når mange får fri fra arbejde. Vi anbefaler også, at kunderne bruger scan-og-betal i Coop appen, så de ekspederer sig selv. Det mindsker køerne ved kassen.«

Læs mere om