Bliver laktosefri mælk ikke sur?
Jeg undrer mig over, hvordan laktosefri minimælk kan holde en hel måned. Hvorfor bliver den laktosefri mælk ikke sur?
Sonja Munch Nielsen, Espergærde
Svar fra Leif Skibsted
Den laktosefri mælk indeholder færre bakterier end anden mælk, da den har været højpasteuriseret, altså varmebehandlet ved en højere temperatur end normalt for mælk på det danske marked.
Det mest solgte laktosefri mælkeprodukt har været igennem en enzymbehandling, der fjerner laktose ved at omdanne det til andre sukkerarter.
Så længe kartonen er uåbnet, har den meget lang holdbarhed. Men når kartonen er åbnet, bør man ikke bruge af den i længere tid end de dage, der er anført på kartonen. Mælken bliver ikke sur, da den kun indeholder få mælkesyrebakterier, men man kan forurene den med sine hænder eller på anden måde overføre bakterier, der kan være sygdomsfremkaldende, og som mælkesyrebakterierne ikke er der til at bremse. Mælkedrikken kan på den måde blive dårlig, selvom den ikke bliver egentlig sur.
Brevkassesvaret er oprindeligt udgivet 2016, men opdateret 2024.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.