Bliver din hårvask grønnere af en shampoo-bar?

Flydende shampoo har fået sig en konkurrent i form af faste shampoo-bars, som skulle være et grønnere alternativ. Sådan siger barernes producenter i hvert fald. To eksperter bakker op om produktet, men hvis du virkelig vil have en grønnere hårvask, skal du gøre noget helt andet

Samme produkt - bare uden vand

Allerede ved første øjekast ligner de en ven af naturen med deres pastelfarvede nuancer og brune pap- eller papirindpakninger. Shampoo-bars er efterhånden blevet et normalt syn på butikshylder og i webshops, og heldigvis er deres grønne løfte ikke bare et tomt et.

»Der er overordnet én stor fordel ved at bruge fast shampoo frem for flydende,« siger Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling: »Det er mere koncentreret.«

Flydende shampoo består langt hen ad vejen bare af vand, noget, vi jo allerede har til rådighed, når vi vasker os. Så når vi bruger flydende shampoo på flaske, emballerer og transporterer vi i princippet vand uden grund. Omvendt er fast shampoo et meget mere koncentreret produkt, der både holder længere og kræver mindre indpakning i mere miljørigtige materialer.

En shampoo-bar har mindre klimaaftryk

Hvad klimafordelen mere præcist er ved at bruge shampoo-bars frem for flydende shampoo, kan man desværre ikke så nemt fremtrylle et svar på, fordi det ikke er blevet undersøgt i offentligt tilgængelige studier.

Til gengæld er andre sæbeprodukters klimaaftryk blevet opgjort i en EU-undersøgelse, hvor fast håndsæbe har nogle klimafordele, som man ifølge Stig Irving Olsen godt kan overføre til shampoo-bars. Han er lektor ved Institut for Miljø- og Ressourceteknologi ved DTU.

»Jeg er forsigtig med at komme med konkrete tal, men den her undersøgelse tyder i hvert fald på, at der er klimaforbedringer ved at bruge en shampoo-bar frem for flydende shampoo,« siger lektoren.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Papir- og papindpakning udleder mindre CO2

Man skulle tro, at transporten af fast sæbe bliver meget mere klimavenlig af, at der ikke også skal transporteres en masse vand, som både vejer og fylder. Og det gør den også lidt. Men faktisk kommer den helt store klimaforbedring fra indpakningen.

»Emballagen bidrager meget i den samlede klimabelastning, og det gælder især fremstillingen af plastflaskerne til flydende sæbe og shampoo. Blandt andet derfor er den faste sæbe, hvor der ofte bruges papir- eller papemballage, mindre klimabelastende,« forklarer Stig Irving Olsen.

Samtidig med, at papir- og papindpakningen udleder mindre CO2, bruges der også mindre indpakning til den faste sæbe, fordi den er mere koncentreret og dermed holder længere.

Fordele og ulemper ved shampoo-bars

  • Fordel: En shampoo-bar er ofte pakket ind i papir eller pap, som er en del mindre klimabelastende at fremstille end den slags plastik, som man bruger i emballagen til flydende shampoo.
  • Fordel: En shampoo-bar er mere koncentreret, fordi den ikke indeholder vand. På den måde skal der ikke transporteres og emballeres unødvendige mængder vand.
  • Fordel: Fordi en shampoo-bar er mere koncentreret, holder den længere, og generelt er det også billigere at købe et koncentreret produkt.
  • Ulempe: Nogle oplever, at det er lidt mere besværligt at bruge en shampoo-bar end en flydende shampoo.
Skummende shampoo-bars der er stablet oven på hinanden

Foto: Elou

Shampoo vælter ikke dit CO2-regnskab

Netop på grund af det mindre klimaaftryk er seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen flittig bruger af fast håndsæbe frem for den flydende variant. Til gengæld foretrækker han flydende shampoo, når han vasker hår.

»Der er ingen tvivl om, at shampoo-bars er en god idé, og stor respekt for, at det er kommet på markedet. Men for mig personligt handler det også om, hvad der er mest behageligt og praktisk, og der synes jeg, at den flydende hårshampoo blender nemmere ind i håret,« forklarer han.

Et grønt skridt på vejen - men vi skal i virkeligheden vaske mindre hår

Hvis du ligesom Kåre er tilhænger af at bruge flydende shampoo, skal du ikke gå rundt med dårlig klimasamvittighed. For langt størstedelen af klimabelastningen, når vi vasker hår, kommer i virkeligheden fra et andet sted, og det er vandforbruget.

»I det store billede betyder det ikke særlig meget, om vi bruger fast eller flydende shampoo. Det, vi måske skal lære, er i stedet at vaske hår lidt sjældnere,« som Kåre Press-Kristensen siger, men han tilføjer også, at:

»Omvendt består dit og mit klimaaftryk jo netop af alle de her små handlinger i hverdagen. Så hvis man har lyst til at skifte til fast shampoo, synes jeg, det er en god måde at gøre en lille forskel på.«

Læs mere om