Så tit skal du vaske hår på dit barn

Hårvask er ikke nødvendigt for børn. Skyl i stedet med vand. Helle Christensen, faglærer på frisøruddannelsen, giver gode råd til hårvask.
Hårvask på barn

Barnets hovedbund er skrøbelig de første år. Vent så længe som muligt med at vaske håret med shampoo. Skyl det i stedet med vand.

Vent lidt med hårvask

Børns hår er meget fint, og i begyndelsen er det slet ikke nødvendigt at vaske børns hår med shampoo, fortæller Helle Christensen, der er faglærer på frisøruddannelsen på CPH West, der er Danmarks største uddannelsessted for frisører.
»Der er ingen grund til at vaske børns hår, når de er helt små. Som forælder kan du sagtens vente til barnet er mindst 2 år, inden du begynder at vaske din søn eller datters hår med shampoo eller sæbe.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hårvask med shampoo kan irritere hovedbunden

Børns hovedbund er meget fin, og hovedbunden er slet ikke færdig med at udvikle det beskyttende fedtlag, som er et af kendetegnene for hovedbunden.

Hårvask med shampoo kan irritere hovedbunden og ødelægge det fedtlag, som dannes i hovedbunden, mens børn er små. Derfor bør du helt undlade at bruge shampoo.

»Børns hår kan fint klare sig med at blive skyllet, når barnet er i bad. Hårvask er kun nødvendigt, hvis barnet har fået noget i håret for eksempel mad, olie eller skidt fra legepladsen. Men meget kan reddes ud,« siger Helle Christensen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan vasker du barnets hår:

  • Skyl håret, når barnet er i bad.
  • Du bør først overveje at bruge shampoo, når barnet er mindst 2 år gammel. Ofte kan du fint vente med at bruge shampoo, indtil din barn er fyldt 4 år.
  • Brug kun shampoo, hvis barnet har fået skidt eller fedt i håret, som ikke kan fjernes ved, at du skyller håret med vand.
  • Brug kun hårshampoo 1-2 gange om ugen, når barnet bliver lidt større. Brug kun balsam, når det er nødvendigt.
  • Brug helst shampoo, der er udviklet til børn – og brug gerne shampoo, der er mærket med Svanen eller Blomsten. Det sikrer, at du får de mest skånsomme produkter på markedet.

Læs mere om