Den personlige hygiejne har taget overhånd: Gå kun i bad to gange om ugen

Nyvasket tøj og hår hver dag giver ingen mening, hvis man spørger formanden for Rådet for Bedre Hygiejne. Her giver han sit bud på, hvor ofte du behøver at gå i bad og vaske tøjet

Vi er alt for rene

Ingen har lyst til at lugte, gå i beskidt tøj eller have synligt fedtet hår. Men omvendt har vores vaskemani for længst taget overhånd.

Det mener Anders Miki Bojesen, der er formand for Rådet for Bedre Hygiejne og professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet.

»Det lyder måske ret økoflipperagtigt, men jeg mener, vi har været langt ude ad en tangent i mange år. Vi går for tit i bad og vasker tøjet mere, end det er nødvendigt,« siger professoren.

 

Det kan skade helbredet at være for ren

 

Professorens holdning er ikke grebet ud af den tomme luft. Først og fremmest er der nemlig ingen helbredsmæssige fordele ved at være så rene, som vi ofte er. Faktisk tværtimod.

»Mere og mere forskning tyder på, at grunden til, at vi i dag ser en masse allergi og autoimmune sygdomme, er, at vi har fjernet os fra vores naturlige miljø, og at de naturlige mikroorganismer på vores hud og i vores tarmsystem ikke er tilstede i det omfang, de burde være,« forklarer Anders Miki Bojesen.

Vask påvirker den naturlige bakterieflora »temmelig voldsomt«

Det er ikke hverken nyt eller kontroversielt, at vores naturlige bakterieflora betyder mere for vores helbred, end man tidligere troede. Og når vi skifter tøj og går i bad hver dag, påvirker det balancen af mikroorganismer, der naturligt bor på vores hud og i vores krop »temmelig voldsomt,« som Anders Miki Bojesen formulerer det.

»At man skifter sit tøj og går i bad hver dag, er jo et kæmpe ressourceforbrug og helt overdrevet«
Anders Miki Bojesen, formand for Rådet for Bedre Hygiejne

Mindre vask, mindre regning

Et andet godt argument for at skrue en lille smule ned for hygiejneambitionerne er penge.

»Ingen har jo lyst til at gå rundt og være beskidte eller lugte. Men det omvendte, at man skifter sit tøj og går i bad hver dag, er jo et kæmpe ressourceforbrug og helt overdrevet,« siger professoren.

Han mener derfor, at rigtig mange af os i den grad kunne sætte vand- og elforbruget ned, også uden at vi skal gå rundt og være klamme.

2 ugentlige bade er nok

Men hvor ofte bør du så vaske dig selv og dit tøj? 

»Det er selvfølgelig meget individuelt, hvor meget man lugter, og hvor fysisk aktiv man er til daglig. Men jeg tror, mange vil kunne opretholde et fint niveau af hygiejne ved at gå i bad to gange om ugen kombineret med klatvask i mellemtiden.«

Skjorten og T-shirten kan bruges 2-3 dage

Hvad angår tøjvask, kan eksempelvis både T-shirten og skjorten fint bruges 2 og 3 dage, hvis det er op til Anders Miki Bojesen.

»Der er ikke helbredsmæssige problemer ved at bruge en T-shirt eller skjorte i flere dage, men man begynder måske at nå et niveau af lugt, der ikke er socialt acceptabelt.«

Mød en kvinde, der er holdt op med at skifte tøj, i denne Samvirke-artikel.

Undertøj behøver ikke skiftes hver dag

Det næste tør vi næsten ikke skrive af frygt for at blive socialt udstødt: Men man behøver faktisk ikke skifte undertøj hver dag, siger Anders Miki Bojesen.

»Det er en renhedskultur, vi selv har skabt. Men den kunne man jo udfordre.«

Strømper kan nogle have på længe, før de skal i vaskemaskinen, mens andre skal skifte dem oftere. Hvis man for eksempel har fugtige, varme fødder og lukkede sko, kan det ikke anbefales at gå for længe med de samme strømper. Det samme gælder, hvis man har fodsvamp.

Det er okay at slække lidt på renheden

Hvor ofte vi vasker os selv og tøjet er nok i sidste ende en meget individuel sag. Men Anders Miki Bojesens vigtigste budskab er, at der i hvert fald ikke er nogen fare ved at tage T-shirten på igen næste dag eller hoppe badet over.

Faktaboks: Vask ikke for koldt eller for varmt

  • Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60 grader.
  • Tøj der normalt vaskes ved 30 og 40 grader kan i en almindelig husholdning vaskes med koldvandsvaskemidler ved 15, 20 og 30 grader, under forudsætning af, at der vaskes uden reduktion af vasketid og vandmængde.
  • Bruger du jævnligt koldvandsvaskemidler, er det vigtigt, at vaskemaskinen én gang om måneden vasker ved vaskemaskinens maksimale temperatur (mindst 80 grader).

Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne