8 oplevelser for vandglade børn og voksne

Er du til vandsport ved Vesterhavet, bådfart på Bornholm eller noget midtimellem? Så læs her Samvirkes guide til 8 oplevelser for vandhunde i Danmark.

I Danmark er vandet sjældent længere væk end et stenkast, og derfor er der rig mulighed for at pleje sin indre vandhund. Samvirke giver dig her 8 bud på oplevelser ved eller på vandet rundt om i landet. Selvom vi afgrænser nogle af aktiviteterne lokalt, kan du selv undersøge, om et lignende tilbud ligger tættere på dit hjem.

Dreng kører blokart på stranden

På en god dag med vind i sejlet kan en blokart køre op mod 60 kilometer i timen (Foto: Visit Rømø & Tønder)

Kør blokart ved Vadehavet

Få vind i sejlene og fart i hjulene i sædet på en blokart ved Vadehavet. En blokart, eller en strandsurfer, som den også kaldes, er et trehjulet køretøj med sejl, der kører ved hjælp af vinden. Sporten er særligt populært på Rømø og Fanøs brede strande, hvor der er områder dedikeret til blokartkørsel. I højsæsonen er det muligt at booke en tur med instruktion.

Læs om blokart på Rømø

Læs om blokart på Fanø

Shelter flyder rundt i Roskilde fjord

Det er ikke tilladt at tænde bål ved shelteret. Dog kan man benytte en bålplads på land, hvis man medbringer eget brænde. (Foto: Halsnæs kommune)

Overnat i et flydende shelter

Har du mod på en overnatning på åbent vand? 150 meter ud for Hvide Klint i Roskilde Fjord ligger en flydende havhytte med plads til to overnattende. Du kommer dertil i egen kajak eller båd, og når du har fundet dig til rette, kan du falde i søvn til vandets små skvulp.

Shelteret er tilgængeligt hele sommerhalvåret og kan bookes gratis her

Der ligger også et flydende shelter i Bogense havn på Fyn, som kan bookes her

Dreng står på wakeboard i Aarhus havn

Kablet er 195 meter langt og hastigheden man trækkes med tilpasses efter ønske og behov.  (Foto: Aarhus Watersports Complex)

Slå dig løs med vandsport på Aarhus Ø

Normalt kræver det en speedbåd, hvis man vil stå på vandski eller wakeboard, men hos Aarhus Watersports Complex kan du blive trukket rundt i bassinet af en kabelbane. Det er muligt at købe et medlemskab, men inden du beslutter dig, kan du betale for en 5 minutters prøvetur og vurdere, om det taler til din indre vandhund. Stedet har eget udstyr og instruktører, som hjælper dig i gang med din første tur. Der findes også kabelbaner i Thy, Hvide Sande, København, Herning og Aalborg.

Læs mere om Aarhus Watersports Complex

Pige fisker plastikpose op af vandet

Indtil videre har GreenKayaks gæster indsamlet over 60.000 kg affald på vandet. (Fotos: Daniel Rasmussen)

Saml skrald ved Vesterhavet eller i kajak i København

Hvorfor ikke kombinere en tur til vandet med en hjælpende hånd til miljøet?

  • I Hvide Sande ved Vesterhavet kan du hjælpe firmaet Omhu med at samle skrald på stranden. Det indsamlede affald bliver enten kasseret eller genanvendt.
    Hold øje med hjemmesiden om-hu.dk, hvor der løbende arrangeres strandrensninger.
  • Få 2 timers gratis kajaktur rundt i de københavnske kanaler med foreningen GreenKayak. Det eneste, udlejeren forlanger til gængæld, er, at du samler skrald undervejs på turen.
    På den måde kan du nyde en kajaktur, samtidig med at du holder havnevandet fri for affald. 
    Reservér en tur med GreenKayak her
Hammerhavn set fra oven

Hammerhavn blev anlagt i 1891 for udskibning af øens granit. (Foto: Getty Images)

Udforsk den Våde Ovn på Bornholm

På nordspidsen af Bornholm ligger Hammerhavn. Oprindeligt blev havnen anlagt til udskibning af øens granit, men i dag er den en lystbådehavn og hjemsted for Hammerhavnens Bådfart. På bådfarten sejler du langs den bornholmske klippekyst, hvor du kan opleve Hammershus slotsruin fra vandet. Undervejs kommer du også ind i den 70 meter dybe klippehule Våde Ovn. Hvis vejret er til det, sejler Hammerhavnens bådfart hver dag fra start maj til slut september. Turen tager 40 minutter, og billetprisen er 80 kr. for voksne og 40 kr. for børn.

Book en tur med Hammerhavnens bådfart

Mand snorkler efter skatte

Udforsk havbunden langs kysten ved Faaborg for spor efter stenalderfolket (Foto: Kasper Ortmann Andersen)

Tag på dansk snorkelsafari

Du behøver ikke at rejse til Afrika for at tage på safaritur. I Danmark kan du nemlig sagtens tage på safari – bare under vandet. Om sommeren er det muligt at købe billetter til en guidet snorkelsafari ved Øresundsakvariet i Nordsjælland, hvor du kan opleve dyrelivet i Øresund. Der stilles krav til, at deltagerne er fyldt 10 år og kan svømme 200 meter. Du kan også tage på snorkelsafari på Fyn. Her er det Øhavsmuseet, der står for en guidet tur i det sydfynske øhav, hvor du får muligheden for at lede efter skjulte spor fra stenalderen. Turen er for alle over 14 år.

Guidet tur i Øresund

Guidet tur i det sydfynske øhav

Kvinde underviser i at surfe

Fra Hanstholm i nord til Agger i syd finder du i alt 31 gode surfområder (Foto: Destination Nordvestkysten)

Lær at ride på bølger ved Nordeuropas surferparadis

Har du lyst til at prøve kræfter med surfing, skal du tage til Danmarks nordvestkyst ved Thy. Området bliver også kaldt for Cold Hawaii, fordi vejrforholdene minder om dem, man finder på øgruppen Hawaii, som er perfekte, hvis man vil ride på den blå bølge. Hvis du gerne vil lære at surfe, er det muligt at tilmelde sig undervisning.

Læs mere om surfing ved nordvestkysten

To personer står på stand up paddle boards

SUP, kort for stand up paddle, storhitter over hele landet. (Foto: Getty Images)

Få en friluftsoplevelse med stand up paddle

Danmark har over 8000 kilometer kyst, og der er derfor rig mulighed for at tage til vandet og nyde en tur på stand up paddle. For at komme i gang skal du først investere i et bræt og en paddel. Der findes forskellige typer af bræt – oppustelige og faste. Et oppusteligt bræt vejer mindre og er nemt at opbevare, men er ikke lige så stabilt på vandet som et fast. Selvom du er en habil svømmer, så husk, at det er et lovkrav at have svømmevest på, når du begiver dig ud på brættet.

Læs mere om sikkerhed og hvor du kan stand up paddle