7 olier du skal spise mindre af

Erstat din vindruekerneolie, solsikkeolie og sojaolie med olivenolie, rapsolie og olie fra hampefrø, hvis du vil undgå at få for meget omega 6-fedtsyre. Ubalance mellem omega 3- og omega 6-fedtsyrer kan resultere i forhøjet blodtryk og øget risiko for sygdom.

Der kan være risiko for åreforkalkning og blodpropper forbundet med at vi spiser for meget omega 6 olie i forhold til omega 3. I dag mener forskerne, at 1960'ernes og 1970'ernes plantemargariner var et vildspor, der kan føre til øget sygdom.

I den vestlige verden får vi for meget omega 6

I den vestlige verden har vi et meget højt indtag af omega 6-fedtsyrer fra det stigende indtag af majsolie og sojaolie gennem kosten. Tidligere var der langt flere omega 3-fedtsyrer i vores kost blandt andet fra fisk. I vores forfædres stenalderkost var forholdet 1:1 mellem omega 6-fedtsyrer og omega 3-fedtsyrer. 

Men i 1960'erne begyndte vi at øge forbruget af sojaolie, solsikkeolie og majsolie. I Danmark erstattede vi i stigende grad smør med plantemargarine, der har et højt indhold af den flerumættede linolsyre. Det er den mest almindelige omega 6-fedtsyre, som forekommer i store mængder i vegetabilske olier. Flere store kostundersøgelser havde vist, at når man erstattede mættet fedt med planteolier med et højt indhold af linolsyre, faldt kolesterolindholdet i blodet. Det skete altså i en god mening, at smør blev erstattet af plantemargarine.

I dag konkluderer forskerne, at resultaterne blev overfortolket. Nok ved man, at mere planteolie i kosten i stedet for mættet fedt sænker blodets kolesterol, og det gælder stadig. Man ved også, at et højt kolesterolindhold i blodet øger risikoen for hjerteanfald. Men det blev aldrig vist, at kostændring til mere soja, solsikke- og majsolie i stedet for mættet fedt rent faktisk mindskede risikoen for tidlig død.

Til gengæld fik vi et andet problem, nemlig det meget høje inddtag af omega-6 fedtsyre fra det stigende indhold af soja, solsikke- og majsolie i kosten.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er især ubalance i amerikanernes kost

Forholdet mellem omega 6 og omega 3 skal helst ikke være meget højere end 2:1, men på grund af kostens indhold af blandt andet sojaolie og majsolie har det ændret sig dramatisk til tæt på 15:1, især i mange amerikaneres kost, og det er kritisk, fordi omega 6 og omega 3 konkurrerer om det samme enzym i cellerne.

Det er et enzym, der omdanner omega 3-fedtsyrerne til kroppens egne signalstoffer. De hormonlignende signalstoffer, der især dannes af de langkædede omega 3-fedtsyrer fra fisk, bekæmper smerter og inflammation, der ellers kan give øget risiko for forhøjet blodtryk og tendens til sammenklumpning af blod. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Øget risiko for blodpropper og åreforkalkning

Det betyder en øget risiko for blodpropper og åreforkalkning og måske også andre livsstilssygdomme. Derfor er det uheldigt, hvis de mindre effektive omega 6-fedtsyrer udkonkurrerer omega 3-fedtsyrer, og vi får færre af de effektive signalstoffer.

Det høje forbrug af planteolier med et højt omega-6 indhold har været et vildspor, vi kan rette op på ved at spise flere fede fisk og olie af hampefrø, valnødder og hørfrø. vi kan også vælge olivenolie og rapsolie, når vi køber olie til madlavning.

Olier med meget omega 6 skal du spise mindre af

Olier, du skal spise mindre af,  er: 
•    Vindruekerneolie
•    solsikkeolie
•    sojaolie
•    majsolie
•    græskarkerneolie
•    sesamolie 
•    tidselolie

Olier, du skal spise mere af:  

•    olivenolie
•    rapsolie
•    olie fra hampefrø
 

Læs mere om