7 gode råd, når du skal holde dig vågen

Har du brug for at holde dig vågen om aftenen, eller giver de lange aftener søvnunderskud dagen efter, så er der et par gode råd til at holde dig vågen i løbet af dagen. Samvirke har spurgt søvnekspert Mikael Rasmussen om de gode metoder.

Drik kaffe

Den kommer nok ikke som nogen stor overraskelse, men der er en grund til at mange af danskerne vender sig mod kaffen, når de skal sparkes i gang om morgenen.

Hvis du drikker en stærk kop kaffe, tager det koffeinen omkring 20 minutter, før den rammer. Hvis du kan nå en lur på de 20 minutter, kan det mærkes op til 3 timer frem.

Spis mørk chokolade

Din kost er vigtig, hvis du mærker søvnunderskuddet ramme. Selv om en sodavand og en omgang slik nok vil friste, er der gode grunde til at holde sig fra det. Det sukkerboost, som det vil give dig, vil ramme dig ligeså hårdt, når det fortager sig.

Spis i stedet en omgang mørk chokolade med høj kakaoprocent, nogle nødder eller en rugbrødsmad med ost. Det gælder om at få komplekse kulhydrater, som stabiliserer blodsukkeret. Hold dig fra de store sukkerbomber.

Hold væskebalancen

Træthed kan også være et signal på væskemangel. Hvis du glemmer at drikke vand, vil kroppen føles uoplagt.

Rådene siger omkring halvanden liter vand om dagen. Hvis du føler dig sløv, er væskebalancen et godt og nemt sted at udbedre problemet.

Åben et vindue

Et varmt arbejdsmiljø kan tage pusten fra enhver. Hvis du har mulighed for at skrue lidt ned for varmen, så gør det. Hvis det ikke er en mulighed, sidder du forhåbentlig på et kontor med vinduer.

Rejs dig op og åbn vinduet. Den friske, kølige luft vil hjælpe med at friske dig op, og samtidig vil følelsen af at lave noget andet - i det her tilfælde at åbne et vindue - give dig en pause fra det arbejde, som trætter dig.

Hold en pause

Har du svært ved at fokusere eller holde øjnene åbne på arbejdet, så tag en pause fra det. At stirre ind i en computerskærm er ikke særligt stimulerende.

Har din arbejdsplads et bordfodboldbord, eller en anden mulighed for at rejse dig fra pladsen og komme væk fra arbejdet, så udnyt det. Ellers så læn dig tilbage og snak lidt med en kollega, så bliver det nemmere at fokusere på excel-arket bagefter.

Gå en tur

Har du 10 minutter før næste møde? Så kom ud i dagslyset og gå en tur. Omgivelserne behøver nødvendigvis ikke være voldsomt inspirerende og bare en tur om bygningen kan gøre underværker

Når kroppen udsættes for dagslys, vil den forsøge at holde sig vågen, det er uanset om der er skyet eller ej. Det er blandt andet også derfor jetlag rammer os så hårdt. Hvis der er lyst omkring dig, vil det være nemmere at holde dig vågen.

Tag en lur

Er der slet ikke lys for enden af tunnelen, kan det være nødvendigt at nappe en lur. En lur på omkring 20 minutter kan gøre underværker, og der er flere måder at gøre det på.

Hvis du lægger dig til at sove med et nøglebundt i hånden, vil du formentlig taber nøglerne på gulvet og vågne af lyden. Det er for de fleste omkring 20 minutter, og det er den optimale tid for en lur. Samvirke har tidligere givet de gode råd om emnet. Dem kan du finde her

Læs mere om