Lurer du bedst muligt? Se hvordan du tager den sundeste morfar

Det kan være fristende med en kort lur på jobbet, men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan den foregår. Søvnkonsulent Mikael Rasmussen giver gode råd til den rigtige lur.

Det er som oftest på kontoret efter frokost, at man vil få brug for en lur, men i stedet for at lægge kroppen henover skrivebordet, skal man finde et mere stile sted.

Alle kan få brug for en lur

Som vi tidligere har beskrevet på Samvirke.dk, er der ikke noget underligt i, at blive lidt dvask op ad dagen. Faktisk vil mange af os mærke trangen til at nappe en lur på jobbet efter frokosttid. Men du skal være påpasselig med, hvordan du tager den lur. Du vil nemlig hurtigt mærke forskel på den gode og den mindre gode lur.

Tiden er alfa og omega, når trangen til en eftermiddagslur overmander dig. Sover du for lang tid, vil du formentlig være mere træt, når du vågner, end du var, da du lagde dig for at blunde. Det heler handler om søvncyklusser, og derfor skal du være påpasselig med længden af luren. 

En for lang lur gør dig groggy

»20-25 minutter vil være den optimale længde på en lur. Sover du længere end det, vil du komme i den dybe søvn med mindre hjerneaktivitet, og derfor vil du føle dig groggy, når du vågner. Det er det, man kalder søvninerti,« forklarer Mikael Rasmussen, der er søvnkonsulent ved Center for Stress og Trivsel.

En lur på 20 minutter vil forbedre dit arbejde i de efterfølgende 3 timer. Er 20-25 minutter ikke nok, kan du også sove 90 minutter. Der vil den dybe søvn være overstået, og du vil være klar til at vågne.

Tiden starter, når du lægger dig

Når du skal have dig en lur, er det vigtigt, at du får lukket omverden af. Mange virksomheder har bygget søvnlokaler til deres ansatte, men er du ikke så heldig, må du finde et sted, hvor du kan sidde uforstyrret. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Derfor er tiden vigtig

Din søvn består af forskellige stadier.

I NREM-søvnen vil du sove tungest, og du vil derfor være groggy, hvis du bliver vækket. NREM varer typisk fra 30 minutter inde i søvnen til omkring 90 minutter.

Efter 90 minutter vil du nå ind i REM-søvnen. Her vil kroppen være mere årvagen og hjerneaktiviteten vil være højere. Derfor vil en opvågning også føles mindre skidt her.

Når du har fundet din oase, er der flere måder, du kan tage din lur på. Den klassiske er nøgleluren. Hvis du blunder med et nøglebundt i hånden, vil du tabe det, når du falder i søvn. Det skulle gerne vække dig, når du har sovet længe nok. Er du mere til alarmer, skal den sættes til 25 minutter fra du sætter dig. Det tæller nemlig stadig, selvom du ikke synes, du er faldet i søvn.

»I det første søvnstadie vil du ikke føle, at du har sovet, men gevinsten er den samme. Derfor vil du formentlig også sove for længe, hvis tiden først starter, når du er faldet helt i søvn,« siger Mikael Rasmussen.

Hold øje med klokken

Den gode lur skal helst ikke gå udover nattesøvnen, og derfor er det også vigtigt at huske på, hvornår du napper den. De fleste mennesker vil mærke trætheden efter frokosttid, og der er ikke noget i vejen for en kort lur i den periode, men bliver klokken over fire, skal man tænke sig om.

»Tager du en lur efter klokken 4, vil det tage noget af det søvnpres, som skulle være opbygget til nattesøvnen. Det gør det svært at falde i søvn, når du skal sove om natten,« siger Mikael Rasmussen.

Hvis du har brug for en lur, skal den helst foregå mellem klokken 1 og klokken 3 om eftermiddagen. Har du svært ved at sove om natten, bør du helt undgå at tage en lur. Gem hellere søvnpresset til, når du ligger i sengen om aftenen.

Læs mere om