5 tips til forældre med teenagebørn: Sådan får du teenageren til at hjælpe med de huslige pligter

Beskidte tallerkener, tøjvask og støv, der skal tørres af. Listen over huslige pligter kan virke lang og uoverskuelig, men du skal ikke være alene om opgaverne, for teenagere kan også være med. Tag lederrollen på dig, lyt til, hvilke opgaver der tiltaler din teenager, og bryd opgaverne ned i mindre dele, lyder nogle af rådene fra forfatter og foredragsholder Marie Kraul.

En af grundene til, at de unge kører fast i pligterne, er ofte, at opgaverne varierer for lidt.

1. Fokusér på fællesskabet

Familien er ikke kun bundet sammen af hyggelige skovture, håndboldstævner og fælles middage rundt om spisebordet. Den er også bundet sammen af de opgaver, der knytter sig til hjemmet. Derfor er det vigtigt, at din teenager hjælper til, når trapperne kalder på at blive fejet, og tørrestativet skal tømmes for tøj. Sådan lyder det fra foredragsholder Marie Kraul, der har skrevet bogen “Opgiv ikke din teenager”. 

»Når teenagere ikke hjælper til derhjemme, går de glip af nogle kompetencer og en del af fællesskabet. Hvis man ikke bidrager, får man ikke det samme igen, og det skal man gøre forståeligt for sin teenager,« siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Variér opgaverne, og lyt til din teenager

Årsagerne til, at din teenager melder sig ud af fællesskabet, kan være mange, men en af grundene til, at de unge kører fast i pligterne, er ofte, at opgaverne varierer for lidt. Byt derfor opvaskemaskinetjansen ud med mere udfordrende gøremål som havearbejde eller vask af familiens bil.

»Snak med din teenager, så han eller hun selv kan byde ind. Måske er der pligter, du slet ikke havde tænkt på, de kunne hjælpe med,« siger Marie Kraul og understreger, at det er vigtigt at vise tillid til, at din teenager godt kan løse opgaven. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Bryd opgaverne ned i mindre dele 

»Ryd op«, »vask tøj« og »støvsug« kan være temmelig ukonkrete ordrer i en teenagers hoved. Måske mener du i virkeligheden »sorter rodet på dit skrivebord«, »vask to maskiner og hæng tøjet til tørre på stativet i haven« eller »støvsug stuen og husk for guds skyld panelerne«. 

Derfor råder Marie Kraul til at bryde opgaverne ned i mindre dele, så det bliver helt tydeligt for din teenager, hvad der skal gøres. Se instruktionerne som en hjælp - og ikke som en løftet pegefinger.

4. Vær positiv over for dit eget husarbejde

Hvis du selv kalder pligterne i hjemmet for »sure« og altid har mundvigene hængende nedad, når du vasker tøj eller laver mad, er der ikke noget at sige til, hvis din teenager gør det samme. Går du i stedet til opgaverne med en glad mine, styrker du det arbejdsfællesskab, du kæmper for, forklarer Marie Kraul. 

Det betyder ikke, at du skal storsmile ved komfuret hver aften, men blot at du skal huske på at sende positive signaler omkring arbejdet i hjemmet.      

5. Omfavn din lederrolle 

Som forælder må du ikke være bange for at træde i karakter, når de huslige pligter skal koordineres. Uden en leder kan det nemlig være svært for din teenager at komme i gang og hjælpe til. Husk blot at balancere mellem vejledning, kontrol og tillid, så din teenager ikke føler, at du evig og altid ånder ham eller hende i nakken. 

Når du aktivt tager fat på at styrke arbejdsfællesskabet derhjemme, er du samtidig også med til at hjælpe din teenager på længere sigt, forklarer Marie Kraul:

»De teenagere, der hjælper til derhjemme, udvikler en indre sikkerhed, fordi de ved, at de er i stand til at tage vare på sig selv, når de flytter hjemmefra. Det giver tryghed og styrker selvtilliden,« siger hun.