5 gode råd til at undgå mareridt

Du vågner badet i sved. Endnu en gang har du oplevet at drukne - imens du sov i din seng. Selvom mareridt gør os bange, er de ganske naturligt forekommende. Studier viser, at omkring 75 procent af alle menneskers drømmeoplevelser er negativt ladede. Her giver Samvirke.dk dig en række råd til at undgå at blive ridt af maren næste gang, du sover.

Vær bevidst om alkohol og medicin

Selvom alkohol er kendt for at kunne hjælpe søvnen på vej, kan et indtag af alkohol før sengetid forstyrre søvnen, og et regelmæssigt stort indtag kan være skyld i ubehagelige drømme.
Det samme gælder visse typer antidepressiv medicin, nervemedicin, blodtryksmedicin og medicin mod Parkinsons syge.
Vær opmærksom på disse faktorer i samråd med din læge, hvis du oplever tilbagevendende mareridt.

Tag kontrol over historien

Hav en pen og blok ved siden af din seng. Når du vågner fra et mareridt, er det vigtigt, at du øjeblikkeligt nedfælder mareridtet i en version, hvor du udskifter de ubehagelige faktorer med ting, der forbindes med noget positivt og rart.
Vend tilbage til blokken flere gange om dagen for at lade den nye, positive version af dit mareridt manifestere sig i bevidstheden. Ifølge flere søvnklinikker er metoden en effektiv måde at få bugt med tilbagevendende mareridt.

Tøv med chili og tabascoen

Selvom der ofte bliver sat lighedstegn mellem chilistærk aftensmad og efterfølgende mareridt, er der blandt eksperter delte meninger om, hvor vidt krydret mad generelt direkte kan resultere i ubehagelige drømme.
Det er dokumenteret, at et nyligt indtag af mad med stærke krydderier kan give uro i kroppen, øge produktion af mavesyre og resultere i søvnforstyrrelser.
Studier påviser ligeledes en sammenhæng mellem fed mad inden sengetid og en større sandsynlighed for mareridt.
Heldigvis kan mælk afhjælpe den negative aktivitet, fordi hjernens produktion af serotonin bliver stimuleret og øger derved kroppens lyst til søvn.

Planlæg en drøm

Det er forholdsvist simpelt at skyde genvej til mere positive drømme, som du selv har indflydelse på. Fokusér på et billede, et spørgsmål eller et problem, inden du lægger dig til at sove. Det er gør det lettere at få mulighed for at opleve drømme, hvor man søger på løsningen. Derved vil den nye drøm dominere mareridtets negative dagsorden. Vær opmærksom på, at spørgsmålet og løsningen sagtens kan optræde som metaforer.

Før dagbog

Skriv dine mareridt ned i en dagbog, inden du står ud af sengen.
Herefter kan du begynde at se, hvilke mønstre der går igen – og hvad du eventuelt kan genkende fra din hverdag.
Mareridt kan tage udgangspunkt i fortrængte traumer i fortiden, hvilket kan kræve professionel hjælp.
Langt de fleste af den slags mareridt bunder dog ud i hverdagsproblemer, der kan være lettere at afhjælpe. Det kan for eksempel være nervøsitet før eksamen, stress, økonomisk usikkerhed, større livsændringer eller problemer i parforholdet.

Læs mere om