5 gode råd til at få styr på følelserne

Dine følelser hænger tæt sammen med den måde, du og din krop reagerer på, og det kan være svært at modvirke din reaktion. Men her kan du en håndfuld gode hjælperegler til at holde styr på følelseslivet.
Tre billeder af samme kvinde, et med trist, et med neutralt og et med smil på.

Kroppen og humøret reagerer på dine følelser, men du kan gøre noget, for at kontrollere dem bedre.

Påvirk pessimismen

Er du automatisk pessimistisk, kan det fremprovokere uhensigtsmæssige reaktioner fra dig. Det er vigtigt, at du husker på, at det ikke er alle, der synes det samme som dig. Og at du ikke behøver klare noget dårligere, bare fordi du går og tror, du er en ringe arbejdskraft, dårlig ven, ægtefælle eller andet.

Når du er i dårligt humør, leder du automatisk efter tegn på, at den sorte sky over hovedet er berettiget. Men det behøver den ikke være. Overfør ikke dine dårlige tanker til dine venner eller kolleger. Du ved ikke, hvordan de har det, og du risikerer bare at blive endnu mere sur og tvær. Vil du vide, hvad folk i virkeligheden synes, så spørg dem. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Svælg ikke i negativitet

Ligesom det sker med pessimismen, er det også selvforstærkende at være meget negativ. Negative handlinger har negative konsekvenser for den måde, andre ser på dig, og så bliver det hurtigt en ond cirkel at være i dårligt humør og sur på verden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tro på dig selv

Når du fornemmer, at du tror for lidt på dine egne evner og bliver negativ om din indsats eller indstilling, så spørg dig selv, om du har ret. Tænk i stedet på en situation, hvor du har været rigtig dygtig, eller hvor noget rart skete for dig. Stil dig selv spørgsmålet, om det negative, du går og tænker på, også er vigtigt i morgen, om en uge eller et år. Er det ikke det, bør du ikke lade det påvirke dig så meget.

Læs også: Tænk dig i bedre humør

Lyv ikke for dig selv eller andre

Stå ved, hvordan du har det. Det er den eneste måde, du kan komme videre. Når du taler om, hvorfor du bliver negativ, vred eller ked af det, kommer du automatisk på afstand af situationen og har mulighed for at se mere analytisk på dine følelser. Når du åbner op, kan du også lettere få hjælp og støtte fra dine venner og mennesker omkring dig.

Gør dig selv til grin

Næsten vigtigst af alt for at blive i bedre humør er at kunne grine af dig selv, og de dumme ting, du føler og oplever. God latter udløser enforfiner, som er kroppens egen smertestillende medicin. Hvis du tager dig selv for højtideligt kommer du alt for nemt til at gøre det svært for dig selv. Træk på skulderen over den mail, du glemte at skrive eller ham, der kørte ind foran dig i køen. Hvis du smiler i stedet, bliver du helt automatisk i bedre humør, og livet er ikke så dumt endda. 

Læs mere om