5 råd til at undgå depression

Hvis man én gang i sit liv har været ned og vende med en gevaldig depression, er man mere sårbar og risikerer lettere at blive syg igen. Heldigvis kan man selv gøre meget for, at det ikke sker – også uden at tage medicin. Psykolog Mette Holm fra Aarhus giver her 5 gode råd til at navigere uden om det store, sorte hul.

Tag ved lære af dig selv

Hvis man har haft en depression, er det ikke utænkeligt, at man har et livsmønster, der gør, at man lettere vender tilbage til den onde cirkel, hvis man ikke passer på. Vi er alle vanemennesker og risikerer derfor lige så langsomt at skride i den forkerte retning igen. Derfor er en af nøglerne til at undgå en ny depression at være meget bevidst om sine egne behov, og hvilke ting i livet der trigger de negative følelser, så du ved, du skal forsøge at undgå dem.

Hold fokus på din trivsel

Depression er mistrivsel - derfor skal man rette fokus på trivsel og finde ud af med sig selv, hvordan man kan sikre, at man trives bedre. Helt konkret kan man skrive sine erkendelser i en lille notesbog og forsøge at efterleve sine behov. Det vil være helt individuelt, hvad der er positivt for den enkelte, men det kunne for eksempel være: ”Jeg har bedre dage, når jeg sover to timere længere om søndagen,” ”Jeg har det godt, når jeg snakker med min veninder et par gange om ugen” eller ”Det giver mig mest ro, når der er ryddet op herhjemme.”

Sørg for at få motion

Al forskning viser, at motion vil kunne hjælpe de fleste med en depression - problemet er bare, at man, mens man deprimeret, ikke engang orker at binde sløjfen på løbeskoene. Men det er godt at røre sig, for når man motionerer, får man kroppens eget lykkehormon skudt lige ind i venerne med det samme. Det kan holde depressionen på afstand, så det kan være det værd at snøre løbeskoene alligevel.

Husk fornøjelserne

Lad være med at være alt for restriktiv og rigid over for dig selv. Stil ikke unødvendigt høje krav og forventninger om for eksempel megen motion eller vældig sund mad. Sunde mennesker er ikke nødvendigvis lykkelige. Der skal være plads til at drikke det ekstra glas rødvin eller spise den Marsbar, og man skal kunne droppe en planlagt løbetur uden de store selvbebrejdelser. Alting med måde. Det handler om at behandle sig selv menneskeligt med fokus på trivsel og nydelse.

Prioritér din tid

Påtag dig ikke flere opgaver, end du kan overkomme. Selvom kalenderen er spækket med nok så sjove aktiviteter, kan også det sjove blive for meget. Find ud af, hvad der virkelig betyder noget for dig, og skær resten fra.Du kan se mere om depression her

Husk, at du altid bør søge læge, hvis du er i tvivl om dit helbred.