Guide: Bliv en haj til komplimenter

Synes du, din bedste ven er god til at lytte? Ja da! Kassedamen ekspederer dig godt? Ja da! Har du sagt det til dem? Nej da! Så er det bare med at komme i sving. Hvis du er blevet rusten udi kunsten at give og modtage påskønnelse, hjælper vi dig lidt på vej, så du ikke falder i fraserne undervejs.

42 procent af os føler, at vi burde være bedre til at give komplimenter. 

Vi er bange for at give komplimenter

Vi har altid brugt at give hinanden gaver og komplimenter. Langt tilbage har påskønnelserne fungeret som en slags fredspibe, der signalerede, at vi kom med gode intentioner, og gennem tiden har der ifølge evolutionspsykolog Jill Byrnit været et relativt stramt kodeks for både det at give og modtage. 

På den måde var man sjældent i tvivl om, hvordan man skulle reagere, hvis den nye nabo kom med en velkomstgave, eller man fik en kompliment fra en kollega. 

»Nu er det mere sådan, at alt går an,« fortæller Jill Byrnitt, der dog straks supplerer »og det er det så alligevel ikke. Folk tror nemlig typisk, de er meget mere tolerante, end de i virkeligheden er, og derfor kan en gave eller en kompliment med den forkerte størrelse, timing eller intention sagtens føre til både utilpashed, fornærmelser og skuffelser.« 

Hun bakkes op af psykolog Nina Werner, der mener, at en af årsagerne til, at vi ikke kaster om os med komplimenter, er, at vi er bange for at blive misforståede, og så at vi simpelthen er ude af træning. 

»I forhold til f.eks. amerikanere er vi ofte lidt berøringsangste, når det kommer til at vise påskønnelse. Vi er simpelthen ikke vant til det og nok også lidt bange for at komme til at virke uægte,« forklarer hun.

Komplimenter kan være svære at modtage

Sker det endelig, at nogen drister sig til at give en kompliment, bliver de rosende ord ofte besvaret med et flakkende blik, en mumlen om, at det bare er en klud fra skabets inderste hjørne, eller et tak, der bliver hvisket så lavt, at det faktisk kun kan høres inde i modtagerens eget hoved. Det kan ikke kun være vanskeligt at give – men faktisk også at tage imod. »Vi reagerer næsten fysisk, hvis en person siger noget overstrømmende til os, og nogle gange kan vi også blive ramt af den der …skylder jeg nu noget  –  eller åhhh nej, så skal jeg fortsat leve op til det her,« forklarer Jill Byrnit.

Skulderklap starter sød cirkel

Uanset hvor mange dilemmaer det kan afstedkomme, er der dog masser af fordele ved at kaste sig ud i kunsten at give. Den, der modtager en ægte påskønnelse, bliver nemlig som regel både glad og får øget sit selvværd, og giveren bliver selv glad ved synet af den andens glæde. »Der sker simpelthen noget rent fysiologisk med os. Udskillelsen af velværestoffer som dopamin øges, og det kitter os tættere sammen,« forklarer Nina Werner, der også mener, at komplimenter kan udvikle vores relationer og føre dem et nyt sted hen: »Guuud – kan du lide det her ved mig – det giver en tryghed, der gør, at jeg måske tør at åbne op og give lidt mere af mig selv,« forklarer hun. 

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sviner i svøb

De fleste af os gør det ikke af ond vilje, men nogle gange kan det gå helt galt, og så får vi uforvarende givet en kompliment, som faktisk kan tolkes som det stik modsatte. Her er 7 eksempler på bemærkninger, du nok lige skal tænke dig om en ekstra gang, før du fyrer af.

•    Godt billede – det ligner dig slet ikke! (I virkeligheden er du supergrim uden filter og fotoshop)

•    Hvor er du bare flot gravid (Men er du egentlig gravid – jeg er ikke helt sikker)

•    Det klæder dig, at du har tabt dig (Du var nemlig ret tyk før, og det så ikke godt ud)

•    Du er godt nok god til dansk (Du hører nemlig ikke rigtigt til her)

•    Det håndterede du flot. Det havde jeg slet ikke regnet med (Jeg havde meget lave forventninger til dig).

•    Jeg elsker, hvordan du bare er ligeglad med, hvad andre synes er pænt (Din stil er hæslig)

•    Når jeg bliver gammel, vil jeg være ligesom dig (Du er virkelig et mosefund)

 

Bliv bedre til at give og modtage

At påskønne hinanden skal ikke gøres til raketvidenskab, men det sparer os for en del energi og gør dansen sjovere, hvis vi kender et par af grundtrinene i den psykologiske tango, vi kaster os ud i som givere og modtagere. 

Gør sådan: 

•    Vær ærlig

Hvad enten du vil give en gave eller en kompliment, skal din gerning være blottet for bagtanker og komme fra et ærligt sted, for ellers er den intet værd. 

•    Tilpas til relationen

Der er forskel på, hvad man kan sige og give til nære relationer og fjerne bekendtskaber. Selvom du har råd til det, skal du nok ikke give en perifer bekendt en gave til 50.000 kroner, råder Jill Byrnit. Overvej, hvilken relation du har til vedkommende, og tilpas din gestus herefter.

•    Sæt dig i den andens sted

Uanset om du skal ud at finde en gave eller vil påskønne en anden med ord, kan det være en god ide at give det, du tror, modtageren godt kunne tænke sig, i stedet for det, du selv gerne vil have. Vil du f.eks. gerne anerkende en kollega, der er vildt genert og overhovedet ikke bryder sig om opmærksomhed, så er det måske ikke verdens bedste idé at blæse dine rosende ord ud på et stort fællesmøde. 

•    Tænk i timing

En underlig timing kan få modtageren af en gave eller en kompliment til at få den tanke, at du opererer med eller andet skjult motiv. Hvis din timing er lidt underlig, så råder Nina Werner dig til at italesætte det. Du kan eksempelvis sige: »Det kan godt være, det her kommer lidt ud af det blå, men jeg har faktisk altid tænkt på, at du er mega god til … «

•    Øvelse gør mester

De fleste af os kan med fordel vise mere påskønnelse, og som med alt andet bliver det faktisk lettere, jo mere vi gør det. »Jeg tror ofte, vi går og tænker, hvor er han eller hun bare god til ditten eller datten, og så er det da bare om at komme af med det. Det er skønt for alle,« råder Jill Byrnit. 

Gør ikke sådan:

•    Minus manipulation

Du skal ikke smigre nogen for at rykke dem et sted hen. »Vi tror selv, vi er ret gode til at lyve, men vores mimik afslører os ofte, for modtageren kan nemt aflæse den, så lad være med at give en kompliment, du ikke mener,« råder Nina Werner. 

•    Tilpas din reaktion

Når du modtager en påskønnelse, kan det ifølge Jill Byrnit godt sende nogle forvirrende signaler til modtageren, hvis du flipper fuldstændig ud over at få en meget lille gave eller en relativt beskeden kompliment. »Det signalerer at, du er helt uvant med, at nogen tænker på dig, og kan få giveren til at tænke: Åh, er jeg sammen med en med så lav status.« 

Hvis du vil have en nogenlunde ligeværdig relation til modtageren, råder hun dig derfor til at reagere på en måde, der matcher det, der er blevet givet.

•    Undgå gensmiger

Når nogen vinker, er vi ret enige om, at det er høfligst at vinke tilbage med det samme. Men hvis du kvitterer for en uventet gave eller en kompliment med at stikke giveren en omgang smiger eller en pakke i samme øjeblik, kommer det hurtigt til at ligne en eller anden gengældelsestransaktion.

Læs mere om