10 grunde til, at din pizza ikke bliver god nok

I 30 år har Fulvio Capuzzi drevet Restaurant Italia på Europaplads i Aarhus. Han er vild med pizza – på den italienske måde. Her giver han sine bud på, hvorfor det nogle gange kan være svært for danskere at ramme den helt rigtige smag.
Pizza med skinke og oliven.

For det bedste resultat skal du have fuld knald på ovnen.

En traditionel pizza er simpel

Skal du lave en rigtig italiensk pizza skal du spare på fyldet og holde dig til få ingredienser. Og så kan du i hvert fald i følge Fulvio Capuzzi ikke putte hvad som helst på.

”Pizza med ananas eller cocktailpølser, det er frygteligt, frygteligt. Det har ikke noget med pizza at gøre,” siger han.

Her følger 10 råd fra den aarhusianske pizzamester, så du også kan få styr på den runde maddarling.

Du bruger det forkerte mel

Hvis du vil have en pizza, der hæver godt og samtidig er smidig at arbejde med, skal melet have et højt indhold af gluten. Det er for eksempel mel, der i Italien har betegnelsen Tipo 00, eller det amerikanske mel med betegnelsen Manitoba.

Du blander salt og gær

Saltet dræber gæren, og så hæver dejen ikke helt, som den skal. Derfor skal man udrøre gæren i vand og derefter tilsætte olie, mel og salt.

Fulvio Capuzzis opskrift på den perfekte pizzabund

1 kg hvedemel, Tipo 00 eller Manitoba-mel

0,5 liter vand

20 g salt

5 g gær

2 spsk. olivenolie

1 tsk. sukker

Sådan gør du

Opløs gæren i vandet.

Tilsæt mel, olie, salt og sukker.

Ælt grundigt, til dejen er smidig.

Sæt dejen til hævning natten over i køleskab.

Tag dejen ud en time før, den skal bruges.

Du har glemt at komme en lille smule sukker i dejen

  Sukker virker som brændstof til gæren. Det er også en smagsforstærker og sørger samtidig for, at den bagte pizza bliver pænere brun.

Du sjusker med æltningen

Man skal give sig god tid til at ælte dejen, så den bliver elastisk og smidig. Det kræver enten masser af knofedt eller en kraftig røremaskine. Når dejen slipper i kanterne, er den ved at være klar. Det kræver mindst 10 minutter i en røremaskine.

Du lader dejen hæve for kort tid

Pizzaen bliver bedst, hvis dejen får lov til at hæve eller hvile i køleskabet natten over. Langtidshævet brød smager bedst, fordi gærcellerne får lov til at arbejde i længere tid og derfor danner flere aromastoffer. En time før dejen skal bruges, skal den ud af køleskabet for at få den rigtige konsistens, så den er lettere at arbejde med.

Du bruger en kagerulle

Pizzabunden skal bredes ud med fingrene. Hvis man bruger en kagerulle, presser man al luft ud af dejen – og så får man en flad pizza uden lufthuller. Men pizzabunden skal være helt tynd - uden huller.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du kommer for meget tomatsauce på bunden

Hvis du kommer for meget tomatsovs på pizzaen, bliver den kogt og ikke bagt. Resultatet er en svampet bund, som ikke kan blive sprød.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du overdænger pizzaen med fyld

Hvis du kommer for meget fyld på pizzaen, kan bunden blive ’kvalt’,og så hæver den ikke ordentligt.

Du bruger ikke rigtig mozzarella

En mozzarella i vand er det eneste rigtige. Hvis den skal være rigtig god, skal det være en bøffelmælksmozzarella, men mozzarella lavet på komælk kan også bruges. Frisk mozzarella har også den fordel, at det ikke branker lige så hurtigt som toppingost fra pose.

Ovnen er ikke varm nok

Der skal fuldt knald på. Det bedste er en pizzaovn, der kan komme op på 300-350 grader. Så er pizzaen færdig på få minutter. Hvis din ovn ikke kan blive så varm, er det vigtigt, at bagepladen leder varmen så godt som muligt. Brug for eksempel en tynd bageplade af aluminium, som man kan lægge oven på en pizzasten.

Læs mere om