10 gratis fornøjelser i Skåne og Småland

Nyd det boblende liv i Folkets Park i Malmø, gå tur på bilkirkegården eller besøg fortidens mystiske stensætninger i Österlen. På den anden side af Øresund byder de danske favoritter i Sydsverige, Skåne og Småland på en lang række gratis fornøjelser

Folkets Park i Malmø

Folkets park i Malmø er et inspirerende sted for både børn og voksne. I snart 125 år er folk kommet til Folkets park for at slappe af (parken kaldtes tidligere ”Lugnet”, som betyder stilheden), tage en tur i karrusellen, gøre loppefund, ride ponyhest, se på øgler i terrariet eller opleve forestillingerne på de forskellige scener – kort sagt, for at nyde livet.

Tag på cykelsafari, prøv den gamle legeplads eller deltag i Vækstskolen, hvor du kan blive klog på grøntsager og hjælpe med at luge i haverne. Har I lyst til et spil minigolf, så er der en sjov eventyrgolfbane med fine skånske forhindringer, blandt andet Turning Torso og Øresundsbroen.

Læs mere om Folkets Park

Ales Stenar

Midt mellem himmel og hav i bakkerne over Kåseberga øst for Ystad ligger en af Sveriges mest gådefulde seværdigheder Ales stenar. Nogle mener, at de 59 sten er et gravmonument. Andre hævder, at stenene har fungeret som et ældgammelt astronomisk ur, da de er placeret således, at solen om sommeren går ned ved den nordvestligste sten, og om vinteren står solen op præcis ved den modsatte sten i skibssætningen.

Læs mere om Ales stenar

340 kilometer sandstrand

På en varm sommerdag kan Skåne byde på et utal af smukke, sandrige strande. De farverige huse finder du på stranden i Skanör. En anden strand finder du nord for Kullahalvøen ved Skälderviken, hvor der findes spor af en af Sveriges ældste badekulturer.

I Skåne er du heller aldrig langt fra en sval indsø, som ligger dyb og blank og venter på at afkøle dig. Mange steder udlejes kanoer, men du kan også smide dig på bredden og nyde naturens genspejlinger i det stille søvand. Prøv blandt andet: Ivosjön, Ringsjön, Finjasjön, Immeln, Tydingesjön og Gyllebosjön.

Læs mere om badestrande i Skåne
 

Åsnen Nationalpark og Åkes bilkirkegård

Åsnen Nationalpark er Sveriges nyeste nationalpark, indviet i maj 2018. Åsnen er Smålands næststørste sø, og i søen findes op mod 900 små øer, hvor skov har stået uberørt  i århundreder. Omkring Åsnen findes masser af vandreruter og cykelstier, men tag en kano, hvis du for alvor vil opleve søen. Den gamle skov skygger nemlig for det skønne vand. 

Tæt ved Tingsryd, der ligger på kanten af Åsnen, findes Åkes Bilkyrkogård. I 1930’erne slog Åke Danielsson sig ned ved mosen ved Ryd for at oprette et tørvebrug, men i 1940’erne blev bilerne allemandseje, og Åke oprettede en skrot- og reservedelshandel. Forretningen blomstrede til 1960’erne, hvor en ny omfartsvej betød, at kunderne forsvandt. Åkes biler blev stående, og selvom kommunen oprindeligt krævede dem fjernet, måtte den svenske regering til sidst give lov til, at bilerne kunne stå i Åkes mose som kulturminde. I dag har bilkirkegården kultstatus for nogle. 

Læs mere om Åsnen 

Læs mere om Åkes bilkirkegård (på svensk) og på dansk
 

Temalegepladserne i Malmø

I Malmø findes mere end 20 forskellige temalegepladser, der for eksempel kan friste med temaer som bondegård, Afrika og eventyr. Hvorfor ikke besøge den farveglade Sagolekplatsen, der er inspireret af sagaernes verden. Legepladsen ligger tæt på Malmö stadsbibliotek og er især velegnet til mindre børn.

Du kan også prøve Afrikalegepladsen og møde de østafrikanske dyr, tage en rundtur i solsystemet på Sollegepladsen eller lege med det spruttende vand og gå på små broer på Vatten-legepladsen. 

Læs mere om temalegepladserne (på svensk)

Vandriget i Kristianstad

Hop om bord på flodbåden eller begiv dig ud på en vandretur i botanikeren, lægen og zoologen Carl von Linnés fodspor. I vandriget i det nordøstlige Skåne kan du også fiske og padle på de spændende vandveje. Vandområdet ved Kristianstad er udnævnt af UNESCO til biosfæreområde, og du kan få helt betagende naturoplevelser.

Rundtomkring i området er der 21 besøgspladser med fugletårne, gangbroer, informationsskilte og udendørsmuseer. Langt hovedparten af aktiviteterne er gratis, men vil du på ørnesafari og sejltur, må du betale.

Læs mere om vandriget i Kristianstad

Domkirken i Lund

Besøg den smukke domkirke i Lund. Frem til reformationen i 1536 var Lunds Domkirke sæde for Europas største ærkebiskopdømme, og i middelalderen blev Lund også omtalt som Metropolis Daniae (Danmarks moderstad).

Til de mest populære seværdigheder hører domkirkens middelalderur. Når uret spiller, træder De Hellige Tre Konger frem og priser Jesusbarnet i Jomfru Marias favn. Uret spiller mandag - lørdag kl. 12 og 15 og søndag 13 og 15.

Læs mere om Domkirken i Lund

Se aktuelle begivenheder på domkirkens egen hjemmeside

Tryllekunstner, symfonikoncerter og meget mere på Sommerscenen

Hør symfoniorkesteret spille op på Piledamsteateret, se tryllekunster for alle aldre og gå gratis i biografen. Hver dag hele sommeren kan du få (mindst) en kulturel oplevelse et sted i Malmø. Alle events foregår under åben himmel – og i perioden fra 12. juni til 5. august er der 153 forskellige oplevelser på i alt 44 forskellige steder i Malmø.

Læs mere om kommende forestillinger og koncerter på Sommerscenen

Svenskrøde gårde og Sveriges smukkeste cykelsti

270 kilometer fra de smålandske skove i nord til Österlens havneby Simrishamn strækker den nye cykelsti Sydostleden sig. Cykelturen, der kan deles op i etapper, begynder i Växjö og går gennem skove, forbi ødegårde og krydser søer og åer. Langt hovedparten af turen er på asfalt, og det meste af Sydostleden er bilfri, så man kan nyde pedaltramperierne. 

Læs mere om Sydostleden

Linnés Råshult

Carl von Linné var Sveriges måske største naturvidenskabsmand. Han var botaniker, læge og zoolog og har blandt andet opfundet det system, der i dag bruges til navngivning og gruppering af planter og dyr. 

Linné blev født i Råshult i Kronobergs Län i 1707, og gården i Råshult er i dag et af Sveriges kulturreservater. Landskabet og haverne omkring gården er anlagt i 1700-tallets stil, og du kan vandre en tur i en videnskabelig have, som den så ud for 300 år siden. Eller sæt dig under æbletræerne. 

Læs mere om Linnés Råshult