Moules frites – muslinger i hvidvinssauce med ovnfritter
AFTENSMAD

Moules frites – muslinger i hvidvinssauce med ovnfritter

Moules frites er en vaskeægte klassiker. Fordel muslingerne i varme skåle og server straks efter, du har hældt sauce og drys over dem. 
  • 4 Personer

Kartoffelfritter:

1 kg kartofler (str. spisekartofler)
4 spsk. olivenolie
2 stk. kviste frisk rosmarin
- revet skal af ¼ citron
1 spsk. flage salt

Muslinger:

kg blåmuslinger ferske
2 spsk. olivenolie
1 stk. fennikel i små tern
1 stk. løg finthakket
2 stk. fed hvidløg i tynde skriver
1 stk. laurbærblad
2.5 dl. hvidvin alternativt fiskefond)
2.5 dl. piskefløde
- citronsaft efter smag Salt og peber

Tilbehør:

- Friske urter (f.eks. dild og persille)

Sådan gør du

  1. 1
    Tænd ovnen på 210 C varmluft. Skær kartoflerne i tynde stave og læg dem i en skål med koldt vand. Lad kartoflerne stå lidt i vandet og skift det en eller to gange, indtil vandet er klart. Tør kartoflerne i en salatslynge eller brug et rent, tørt viskestykke. Vend kartoffelstavene i olivenolie og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag fritterne i ca. 25 min., eller indtil de er gyldne, sprøde og gennembagte.
  2. 2
    Hak imens rosmarinen fint og bland den med citronskal og flagesalt. Vend fritterne med lidt rosmarinsalt lige inden servering.
  3. 3
    Rens muslingerne med en svamp eller børste under rindende koldt vand. Fjern »skægget«, som sidder på siden af nogle af muslingerne. Kasser dem, som er ødelagte og åbne, som ikke lukker eller bevæger sig, når du banker let på dem.
  4. 4
    Varm olien i en gryde over middel varme. Steg fennikel, løg, hvidløg og laurbær i 3-5 min., til løgene er klare. Hæld vin på, og lad det simre et par minutter.
  5. 5
    Skru op for varmen, så hvidvinen kommer fuldt i kog, og tilsæt så muslingerne. Damp dem under låg i 5-7 min., eller til de har åbnet sig, rør af og til undervejs. Tag muslingerne op med en hulske. Kassér de muslinger, som er lukkede efter dampningen.
  6. 6
    Kog evt. væden lidt ind over høj varme i ca. 2 min., og rør herefter fløden i, lad det koge op. Smag til med salt, peber og citron. Vend til slut muslingerne i saucen igen.
  7. 7
    Fordel muslingerne i varme serveringsskåle, og hæld saucen over. Drys med urter, og server straks sammen med kartoffelfritter.