Skulle pastapladerne have været i køleskab?
Vi har lavet hjemmelavede pastaplader, og de, der var tilovers, har »overnattet« på bordet under et viskestykke og er dermed tørret ind. Vi regnede med at kunne gemme dem, men er nu blevet i tvivl, om man kan det, da der er æg i pastadejen, og den jo ikke på nogen måde er blevet opvarmet eller behandlet på anden måde.
Lene Nielsen
Svar fra Leif Skibsted
Helt tørre pastaplader kan godt gemmes på køkkenbordet til næste dag, men hvis pastapladerne ikke er helt tørre, skal de opbevares i køleskab. Når pastapladerne skal anvendes, er det vigtigt, at de bliver gennemblødt af kødsaucen inden tilberedningen i ovnen, da våd varme dræber bakterier og inaktiverer virus langt bedre end tør varme. Rester af den tilberedte lasagne skal altid opbevares i køleskabet.
Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.