Findes der noget værre end at løbe tør for mad, når man har inviteret gæster? Det skulle da lige være at have serveret alt for meget mad, som så må smides ud dagen derpå. Det kan derfor være en god idé at forberede sig på, hvor meget hver enkelt gæst spiser. En tommelfingerregel siger, at voksne mennesker spiser 6-800 g mad til aften.
Forret
Størrelsen af forretten afhænger selvfølgelig af, om du har serveret velkomstsnacks. Sætter gæsterne sig til bords på tom mave, beregnes mellem 150 og 250 g forret pr. person. Serverer du suppe, skal du beregne ca. 2½ dl pr. person.
Går du efter en helt klassisk servering med kød, kartofler, grønt og sovs, er det let: 175 g kød, 300 g kartofler og grøntsager og knap 1 dl sovs pr. person er hovedreglen.
Du kan sagtens gå ud fra samme mængdeangivelser, hvis du serverer hovedret uden kød, så længe du sørger for, at måltidet indeholder masser af kostfibre. Forskning har faktisk vist, at man opnår bedre mæthed efter måltider, hvor kødet er skiftet ud med bønner/ærter.
Det kan være lækkert med et stykke ost mellem hovedret og dessert, og her skal du beregne 25-50 g pr. person. For overblikkets skyld kan du regne med, at en Mini Baby Bel vejer 20 g, og en Ostehaps vejer 18 g. Det ser flot ud at skære gode oste ud i stænger og humpler og servere til hver enkelt gæst.
Til dessert spiser man nogenlunde lige så meget som til forret, nemlig mellem 150 og 250 g. Serverer du eksempelvis en færdig fransk tærte med bær på toppen, vil et pænt stort stykke veje godt 100 g. Hertil serverer du 2 kugler flødeis - de vejer tilsammen cirka 70 g. Og så kommer eventuel pynt i form af friske bær, frugt eller chokolade oveni.
Natmad er jo ikke et must, men holder du længe på dine gæster, må de formodes at blive sultne igen. Serverer du suppe til natmad, skal du beregne 2-3 dl suppe pr. person. Er der godt brød til, kan mængden af suppe reduceres en anelse. Laver du ostebord, pølsehorn, minipizzaer eller andet, skal du regne med 150-300 g mad pr. person.