Spaghetti med bælgsovs
AFTENSMAD

Spaghetti med bælgsovs

Når der var spaghetti med kødsovs på menuen i kogebogsforfatter Kristine Melgaard-Manis barndomshjem, stod hendes far altid i køkkenet. Der blev ikke sparet på ingredienserne, og hun husker, at moren altid frabad sig at vide, hvor mange forskellige krydderier, saucer og chilier, han havde hældt i gryden. Spaghetti med kødsovs er en af Kristine Melgaard-Manis livretter, eller rettere var, for nu har den vegetariske udgave med belugalinser sneget sig foran. Og selvom denne version hverken indeholder kød eller alle farens”hemmelige” ingredienser, så får den Kristine Melgaard-Mani alligevel til at tænke på aftenerne om spisebordet i huset på Tjalfesvej. Opskriften er udviklet af Kristine Melgaard-Mani og findes i kogebogen ”Bælgfrugter på bordet”.
  • 4 Personer

Det skal du bruge:

250 g brune champignon
2 spsk. olivenolie , til stegning (+1 spsk)
1 løg , stort
2 gulerødder , ca 200g)
1 squash
1 tsk. salt
2 tsk. Oregano, Tørret
1 tsk. tørret timian
3 fed hvidløg
1 grøntsags boullion , terning
0.5 l kogende vand
700 g Mosede tomater (passata)
1 spsk. tomatpure
- peber
200 g belugalinser , tørrede
4 laurbærblade
1 spsk. smør
0.5 tsk. sukker

Til servering:

400 g spaghetti (eller en anden pasta)
50 g parmesanost
- ketchup , evt

Sådan gør du

  1. 1
    Rens champignonerne, og riv dem groft (brug også stokkene). Varm 1 spsk olie op i en gryde, og steg de revne champignoner deri, til al væsken er fordampet, og svampene er svundet en del ind.
  2. 2
    Imens champignon steger, hakkes løget. Skræl og riv gulerødderne. Riv også squashen (riv begge dele fint, hvis de skal ”skjules” i retten).
  3. 3
    Hæld 2 spsk olie over champignonerne, og tilsæt de hakkede løg. Steg i 2-3 minutter, til løgene bliver bløde.
  4. 4
    Tilsæt derefter de revne gulerødder, squash, salt, oregano og timian. Pil hvidløgsfeddene, og pres dem i retten. Rør godt rundt, og steg i 3-4 minutter, til grøntsagerne falder sammen.
  5. 5
    Rør bouillonterningen ud i det kogende vand, og hæld det i gryden sammen med passata, tomatpuré og peber. Skyl linserne i en sigte, og hæld dem i gryden. Rør godt rundt, og tilsæt laurbærblade.
  6. 6
    Kog op, og skru derefter ned til lidt under middelvarme. Læg låg på, og lad det simre i 20-25 minutter, til linserne er møre, men stadig har lidt bid. Rør godt rundt et par gange undervejs, så linserne røres ud og ikke klumper sammen. Tilsæt evt. en smule ekstra vand undervejs om nødvendigt.
  7. 7
    Kog spaghettien efter pakkens anvisninger. Fisk laurbærbladene op, rør smørret i, og smag til med sukker, salt, peber og evt. mere timian og oregano.
  8. 8
    Servering Servér med spaghetti, friskrevet parmesanost og evt. ketchup.

Tip!

Har du rester? Bælgsovsen kan holde sig i 4-5 dage på køl og kan også fryses. Rester kan også bruges som topping på pizza.