Vis mig en sky, og jeg skal sige dig, hvordan vejret bliver

Solen skinner, fuglene fløjter, og om et par timer er det planen at tænde for grillen. Men holder det gode vejr? Tja, læn hovedet tilbage og kig op i himlen. Skyernes udseende giver dig god hjælp til at lodde vejrudviklingen.

Skyerne her fortæller, at der er smukt vejr på vej.

Man kan komme langt med naturmetoden

Man kan selvfølgelig altid få den seneste vejrudsigt på internettet. Man kan også følge ændringerne i lufttrykket på et barometer – hvis man altså har sådan et – eller holde øje med vindretningen og lave sin egen lille vejrudsigt.

Men selv når bistand fra en professionel meteorolog eller et barometer ikke er inden for rækkevidde, kan man komme ganske langt efter naturmetoden.

Hvorfor har skyer forskellig farve?

Skyernes farver skyldes, at sollyset spredes, når det passerer igennem atmosfæren.

Skyer er altid hvide, fordi de spreder det hvide sollys.

Skyer, vi ser i andre nuancer, er ligeså hvide som de andre, men her har lyset rejst længere for at nå vores øjne, og det er derfor blevet modificeret.

Forudsig vejret efter skyerne

»Himlens egen vejrudsigt, kalder jeg det. For ved at studere forskellige skyer og lære, hvad de forskellige skytyper indvarsler, kan man også lære at forudsige vejret,« fortæller klimatolog John Cappelen fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Med bare en lille kendskab til forskellige skytyper, kan man undgå de værste overraskelser.

Hvis der nu kun er nogle få skyer på himlen, kan de sagtens være et varsel om godt vejr hele dagen – men de kan også være et tegn på, at det gode sommervejr er slut for denne gang. 

»Hvis skyerne er som små vattotter, ikke særlig høje og med en vandret underside, skal det gode vejr nok fortsætte resten af dagen. Hvis de små skyer derimod er højt oppe i atmosfæren og fjerlette, er der sandsynligvis en front med regnvejr på vej,« siger klimatologen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Også vinden kan varsle vejrudsigten

Vinden kan også varsle om det kommende vejr.

»Hvis man står med ansigtet mod vinden og ser høje og mellemhøje skyer drive ind fra højre, er der højst sandsynligt en front på vej og dermed næsten altid varmere og regnfuldt vejr i udsigt,« fortæller John Cappelen.

Læs mere om