Undgå frosne gear på cyklen

Koldt vejr er hårdt for cyklen, og hvis man ikke passer på, risikerer man at sidde fast i højeste gear hele dagen, når frosten er hårdest. Samvirke har spurgt Cyklistforbundet om de gode råd, når gearene går i baglås.

Derfor fryser gearene fast

Når vejret bliver koldt og klamt, kan der dannes kondens i de gearkabler, som løber rundt på cyklen. Hvis det sker, og det samtidig er frostvejr, vil gearet formentlig fryse fast, når kondensen bliver til is. 

Det kan få gearet til at sidde fast og gøre cykelturen væsentligt mere strabadserende end først antaget, men der er dog råd at hente, hvis uheldet er ude.

Forebyggelse kan redde meget

Er der koldt eller vådt vejr på vej, kan det betale sig at lukke af for fugten omkring kablet. Kablet løber fra gearene på styret og ned langs stellet til baghjulet. Her kan man forebygge det meste fugt ved at sætte en prop i hullerne.

Hos din lokale cykelhandler kan du købe en omgang smørefedt, som kan bruges til at lukke hullerne omkring kablet. Der, hvor kablet blotlægges langs stellet, smøres der en omgang fedt omkring åbningen, som er med til at holde fugten ude.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er skaden sket?

Hvis dit gear allerede er frosset fast, skal du være mere cykelkyndig for at få ordnet problemerne. Når vandet først har sat sig i kablet, er du nødt til at få fritlagt kablet, så vandet kan komme ud. Du skal skille kablet ad, og smøre det med silikone, så kablerne bliver tørre igen, og der ikke længere er fugt i det.

Har du ikke mod på det, kan du tage cyklen med til din cykelhandler, som ordner det for dig og blæser alt fugten ud af kablet. 

Læs mere om