Tips til let og effektiv hverdagsmotion på kontoret

Mange danskere tilbringer hver dag flere timer foran computeren på arbejdet og døjer med smerter, der i stigende grad boner ud på sygefraværskontoen. Sammen med kiropraktor Kim Corfixen guider Samvirke dig her til simple øvelser, du kan lave, for at forebygge problemer i nakke og skuldre.

Skift mellem at stå og sidde

En begyndende hovedpine, der stråler fra nakken og op i baghovedet, lige under kraniet. Du kender måske følelsen af den sitrende smerte, der typisk rammer, når hele dagen er blevet tilbragt i siddende position foran skærmen.

En af de hyppigste årsager til, at vi ender med spændingshovedpinen, er, at vi låser os fast i den samme, vante stilling ved computeren. Derfor anbefaler kiropraktor Kim Corfixen, at du husker at skifte stilling flere gange om dagen.

»Vi er slet ikke bygget til at sidde ned. Når du sidder ned, arbejder dine muskler statisk, og så sænkes blodgennemstrømningen i muskulaturen, så musklerne bliver trætte. Når du derimod bevæger dig, kommer der ny væske til musklerne, og man får samtidig nogle affaldsstoffer ud af musklerne,« forklarer han.

Hold mange små pauser

Ifølge Kim Corfixen skal du faktisk skifte stilling hver halve time, før din krop er helt tilfreds. Brug et hævesænkebord til at skifte mellem stående og siddende stilling, og tag en masse små pauser i løbet af dagen, hvor du kommer op og bevæger dig. 

»Det behøver ikke være det helt store øvelsesprogram, før det hjælper,« siger Kim Corfixen og peger på, at turen til kaffemaskinen også tæller med i det samlede motionsregnskab.

Stræk ud, imens du sidder

Foruden de ekstra gåture kan et par af minipauserne også sagtens tilbringes siddende ved skrivebordet. På denne måde undgår du at afbryde arbejdet i tide og utide.

Du kan blandt andet krydre tiden foran computeren med simple kontorøvelser såsom at skyde ryg, strække nakken eller rotere skuldrene frem og tilbage – det vigtigste er, at du bevæger kroppen og de muskler, der er med til at give problemerne.

Simple øvelser forebygger

»Øvelserne hjælper dig med at sænke dit spændingsniveau, som er det, der giver smerter. Man ved, at bevægelse generelt gavner i forhold til at forebygge smerter, så jo mere du er i gang, jo mere forebygger du også,« siger Kim Corfixen. 

Han opfordrer derfor til at finde et par minutter imellem mails og andre arbejdsopgaver på computeren flere gange om dagen, hvor du fokuserer på de muskler, der er belastede. I videoen ovenfor finder du eksempler på nemme kontorøvelser, du kan lave, når det er tid til en lille pause.