Skovbad: Derfor er det sundt og sådan gør du

Skoven kan sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret og en masse andet godt. Måske skal vi tage ved lære af japanernes skovbad.
Skov

Flere forsøg har vist, at billeder af natur og lyde fra naturen har en gavnlig effekt i smertebehandling. Muligheden for at se ud på og opholde sig i grønne omgivelser og naturligt lys har ligeledes vist sig at have en gavnlig effekt på hospitalsindlagte. I flere af de seneste års sygehusbyggerier har man derfor forsøgt at integrere naturlige elementer og skabe udendørs rekreative rum.

Kilde: Helende arkitektur, Aalborg Universitet

Naturen er vigtig for vores trivsel

Vi ved det egentlig godt. At en tur i skoven kan give lindring til vores hverdagspressede, overstimulerede og skærmafhængige krop og hoved. Men måske er vi ved at glemme det? Måske har vi fået sværere ved at mærke vores instinktive behov for naturen som et nødvendigt åndehul mellem motorvejskøer, afdelingsmøder og filterforskønnede Instagram-opslag?

»Rent evolutionært er det kun 5 sekunder siden, vi rykkede ind i byerne og fik en smartphone i hånden. Så biologisk set er naturen det velkendte miljø, hvor vi føler os trygge. Derfor reagerer vores hjerne og krop så positivt på at se træer og vand, høre fuglene synge og indsnuse naturens dufte. Det er noget, de fleste kan genkende, og som kan få dem til at slappe af,« siger psykolog Birgitte Sølvstein.

Hun har arbejdet med alvorlig stress i flere år og mener, at naturen er overset både som behandling og forebyggelse af en lang række lidelser. Både fysisk og psykisk.

»Jeg har oplevet mange klienter få det bedre af at være i naturen. Men uanset om man er syg eller ej, er naturen vigtig for vores trivsel. Den hjælper vores hjerne til at regenerere og tillader vores nervesystem at slappe af,« siger hun.

Hent naturen indenfor

Du kan med fordel fylde dit hjem med planter. Ud over, at de vil minde dig om at være i naturen, er de med til at skabe et bedre indeklima. Planter både ilter og renser luften og har evnen til at opsuge giftige kemikalier fra f.eks. maling, stof, cigaretter og rengøringsmidler. Samtidig øger de luftfugtigheden, hvilket er med til at beskytte os mod luftvejssygdomme.

Kilde: Ind i skoven - Skovbadets kunst og videnskab

Skovbad - en ældgammel japansk tradition

Forskningen indenfor terapeutisk og behandlingsmæssig brug af naturen er stadig sparsom. Men i starten af 00’erne gik japanske forskere for alvor i gang med at undersøge de sundhedsgavnlige effekter af at opholde sig i skoven. Du har måske allerede hørt om fænomenet skovbad, som er begyndt at dukke op i kursustilbud og hos flere behandlere herhjemme. Det er en ældgammel japansk tradition, der har været praktiseret i århundreder. Og med god grund. Forskningen tyder nemlig på, at ophold i skoven f.eks. kan – og hold nu fast – sænke blodtrykket, nedbringe stress, styrke immunforsvaret, gavne hjerte-kar-systemet og stofskiftet, få blodsukkeret til at falde, forbedre koncentration og hukommelse, lette depression, øge smertetærsklen, give bedre søvn og mere energi.

I dag er der mere end 60 anerkendte centre for skovterapi i Japan, og i USA er læger begyndt at udskrive natur på recept. Birgitte Sølvstein håber, at det vil blive en lige så integreret del af det etablerede sundhedssystem herhjemme, men det kræver mere forskning på dansk grund eller i lande, vi kan sammenligne os med, siger hun.

blade på træ i skoven

Luften i skoven indeholder et stof kaldet phytoncider, som bliver udskilt fra træer og planter. Det er antimikrobielle organiske forbindelser, som man mener, kan have en gavnlig effekt på immunforsvaret.

Skoven skal sanses

Når man taler om skovterapi eller skovbad, er der typisk tale om ophold eller ture på et par timer eller mere, hvor der er tid til at give sig hen til skoven.

»I Japan siger man, at man skal indtage skovens atmosfære med alle sine sanser. Det kræver, at man lader mobilen blive hjemme og ikke har noget andet formål end at være fuldt til stede. Virkningen er altså ikke den samme, hvis man også lige synes, at man skal samle ind til en juledekoration eller forsøge at slå sin personlige rekord på 5 kilometer,« siger Birgitte Sølvstein.

Vil man bruge skoven som aktivt værn mod stress og andre dårligdomme, kræver det desuden, at man besøger den forholdsvis ofte, tilføjer hun. Du kan dog godt tage af sted, selvom du kun har en halv time. Hver gang du er i naturen, får noget frisk luft og har mulighed for at rense hovedet, kommer det dig til gode, understreger Birgitte Sølvstein.

Kvinde ligger på et væltet træ i skoven og nyder roen

»I Japan siger man, at man skal indtage skovens atmosfære med alle sine sanser,« siger psykolog Birgitte Sølvstein.

Sådan tager du bad i skoven

  • Sæt god tid af – gerne et par timer – og lad mobilen blive hjemme.
  • Følg dine instinkter. Gå langsomt og uden mål. Det er lige meget, om du kommer nogen vegne.
  • Væk dine sanser. Indånd skovens forskellige dufte.
  • Læg dig i skovbunden, mærk træernes bark med hænderne og dyp tæerne i et vandløb.
  • Lyt til vinden og fuglene. Iagttag skovens forskellige farvenuancer og lyset mellem træerne.
  • Prøv om du kan føle dig et med naturen.