Sådan stiller du selv din hudsult: 5 veje til ro i kroppen

Omsorgsfuld berøring har stor betydning for vores psykiske og fysiske velvære. Men mange danskere savner at blive holdt om og rørt ved. Heldigvis kan du selv gøre noget for at stille din hudsult, siger fysiolog og læge Kerstin Uvnäs Moberg.
To hænder holder om hinanden

1 ud af 6 voksne danskere savner i høj eller meget høj grad omsorgsfuld berøring i hverdagen.

Hvad er hudsult

Alle mennesker har et fundamentalt behov for nærhed og omsorgsfuld berøring for at have det godt både psykisk og fysisk. Det forklarer den svenske fysiolog og læge Kerstin Uvnäs Moberg. Når vi bliver berørt kærligt og omsorgsfuldt af et andet menneske, som vi føler os trygge ved, frigiver det hormonet oxytocin, som blandt andet er stressdæmpende og gør os mere sociale. Manglen på berøring kan derimod føre til en tilstand, som populært har fået betegnelsen hudsult.

Vi savner omsorgsfuld berøring

Mange voksne danskere kunne godt tænke sig at blive holdt mere om eller rørt mere ved på en kærlig og omsorgsfuld måde. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Samvirke. 1 ud af 6 (16%) svarer således, at de i høj eller meget høj grad savner omsorgsfuld berøring i hverdagen. Derudover svarer næsten hver fjerde (23%), at de i nogen grad savner omsorgsfuld berøring.

Det kan du selv gøre for at stille din hudsult

Muligheden for at kunne putte sig ind i et andet menneskes favn er langtfra alle forundt. Heldigvis findes der andre måder at få ro i krop og sind på ved hjælp af let tryk, strøg og varme mod huden, som kan være med til at aktivere antistresssystemet og frigivelsen af oxytocin.

  • Tag et varmt bruse- eller karbad og nyd vandets tryk mod din hud
  • Læg dig i solen og lad dens varme stråler kærtegne din krop
  • Tag en svømmetur og mærk vandet omslutte dig
  • Forkæl dig selv med en god gang massage
  • Få en hund eller et andet kæledyr, som du kan kæle med

En hund kan mætte hudsult

Flere studier har vist, at hundeejere er bedre beskyttet mod stress, har lavere blodtryk og en mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Det handler ikke kun om den øgede fysiske aktivitet, der følger med hundeluftningen. Når ejeren kæler med sin hund og bliver mødt med gensynsglæde og en logrende hale, medfører det regelmæssig frigivelse af oxytocin, som har en række helbredsmæssige effekter.

 Kilde: Fysiolog og læge Kerstin Uvnäs Moberg.