Skal opvasken skylles før opvaskemaskinen?
Ikke glad for madrester
Danskerne er stort set enige, når maden skal af bordet om aftenen. Opvasken skal skylles inden den kommer i opvaskemaskinen! Men der er slet ikke grund til at skylle tallerkener, kopper og glas, inden de stilles i opvaskemaskinen klar til at blive vasket. Almindeligt pulvereller tabs skal nok få snavset af.
Omkring 85 procent af danskerne bruger opvaskemiddel til opvaskemaskinen i form af tabs –resten bruger pulver. Tabsene er en koncentreret form for pulver, og moderne midler til opvaskemaskiner kan sagtens klare helt almindelige snavs, skidt og rander på servicet.
Skrab gerne, skyl ikke
Du bør kun skrabe din tallerken hen over skraldespanden, så kødrester, ben og salatrester ikke kommer i opvaskemaskinen, hvor resterne sætter sig i filteret.
Skyller du dine tallerkener under vandhanen, bruger du uforholdsvis meget vand. En opvaskemaskine skyller selv før vasken går i gang – og den håndholdte afskylning bruger op til syv gange så meget vand som opvaskemaskinen.
En opvaskemaskine og det pulver eller de tabs, du bruger, er samtidigt konstruerede til at få mest
muligt snavs af – og selv render efter rødvin og kaffe, går væk i en helt almindelig opvask.
Opvasketabs og -pulver indeholder blandt andet:
- Enzymer: Enzymerne virker især ved temperaturer op til typisk 55 grader. Enzymerne bryder
snavset ned til mindre partikler, så det nemmere vaskes af. - Protease:
virker på protein som for eksempel kød og æg, amylase virker mod stivelse som kartofler, pasta og ris, og cellulase nedbryder stivelse som for eksempel i salatbladet. - Iltbaserede blegemidler: Tidligere brugtes klor til at blege pletter som rødvin og kaffe væk. I dag er
stort set alle tabs gået over til iltbaserede blegemidler, som virker
ved en lavere temperatur. Blegemidlet aktiveres af TAED.