Skal de frosne grøntsager altid varmes?
Så vidt jeg ved er frosne grøntsager stadig et godt og sundt alternativ til friske. Gennem tiderne har artikler beskrevet, hvor beskidte og tilmed uhumske frosne grøntsager kan være – hvilket klart retfærdiggør kogning af frosne grøntsager inden brug.
Jeg vil gerne bruge grøntsagerne i optøet tilstand i anden sammenhæng og ikke nødvendigvis som kogt varmt tilbehør. Men skal man stadig koge frosne grøntsager efter anvisning inden brug? Hvis det stadig tilrådes at koge frosne grøntsager før indtag, kan jeg som alternativ til kogning i stedet bage grøntsagerne i ovnen – alene eller som en del af en ovnret i fad?
Liselotte Larsen
Svar fra Leif Skibsted
Frosne grøntsager af den kvalitet, danske butikker sælger, kan normalt spises uden at være blevet kogt, da de rengjorte og eventuelt findelte grøntsager normalt skoldes med kogende vand før frysning. Denne blanchering renser grøntsagernes overflade, og da grøntsager ikke håndhøstes som bær, har de minimal risiko for forurening med norovirus, der ellers er en hyppig grund til maveinfektion.
I 2020 er der indført nye skærpede regler for produktion af blancherede frosne grøntsager for at øge sikkerheden, da der for nogle år siden blev fundet kuldetolerante Listeria-bakterier i frosne majs importeret til Europa. Laver man mad til svækkede personer, er ovnretter et godt forslag for at mindske risikoen for forurening fra både friske og frosne grøntsager. Grøntsager bevarer sprødhed og et godt bid ved ovnbagning – bedre end ved kogning. Det er dog meget vigtigt, at rester straks køles ned, før de gemmes, da bakterier i modsætning til virus kan formere sig i tilberedte fødevarer.
Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.