Se stegetider og centrumtemperaturer for and, kylling og kalkun

Fjerkræ skal altid gennemsteges. Punktum. Der er ikke så meget at diskutere her. Og så alligevel, for and må godt være rosa. Ellers kan det blive en tør omgang.
For at sikre gennemstegt kylling og mør and får du her stegetider og stegetemperaturer for and, kylling og kalkun.

Kylling skal være gennemstegt.

Kylling

Brystfilet: Brunes 1 min på hver side og steges herefter færdig 8-10 minutter på hver side ved middelvarme. Underlår steges i 200 C varm ovn i ca. 45 minutter. 

Overlår: Kan steges i gryde. Brunes på begge sider, herefter tilsættes bouillon, og lårene simrer i ca. 30 minutter. Kan også ovnsteges på 200 C i ca. 30 minutter. Tjek med en urtekniv ved benet, om kødsaften er klar. 

Underlår: Steges i 200 C varm ovn i ca. 30 minutter. Tjek med en urtekniv ved benet, om kødsaften er klar.

Helstegt kylling: Steges i 200 C varm ovn i mindst 45 minutter. Stegetermometeret må ikke røre en knogle, da det kan give upræcis måling. Brystkødet vil som oftest have den korrekte temperatur, før lårene er færdige. Mærk efter ved at dreje lidt på et lår - giver det sig i knoglen, er kyllingen færdig. Kylling er gennemstegt ved 75 C.



 

Hvis andestegen får for meget, bliver den tør.

And

Bryst: Steges i ovnen ved 180 C, til stegetermometret viser 72 C. Hviler til 75 C. For rosa andebryst steges til 65 C og hviletid til 68 C.

Lår: Andelår kan steges i ovn ved 200 C i ca. 45 minutter. Det er svært at måle centrumtemperatur på andelår, men saften fra lårene skal være klar, ikke rosa eller lyserød. Andelår kan også koges i vand i en gryde i 45 minutter. Herefter brunes de på en pande i andefedt ved god varme.

Andesteg: Anden lægges på brystsiden på en bagerist over en bradepande med vand og sættes i ovnen ved 175-180 C i 1 time. Herefter tages anden ud og vendes. Herefter steges den i ovnen i yderligere 2 timer. Stegetermometret skal vise 68 C for rosa kød og 74 C for gennemstegt. Alternativt kan du skære en lille ridse ved et af lårene. Kødsaften skal her være klar. Er den rød eller lyserød, skal den have lidt mere.

 

Kalkuner varierer meget i størrelse, så en god huskeregel er, at stegen skal have 3 kvarter pr. kg. kalkun.

Kalkun

Hel kalkun: Kalkunen klargøres og lægges på brystsiden på en bagerist over en bradepande med vand i. Steges i ovnen ved 160 C i 45 minutter pr. kilo kalkun. Den vendes efter en time og dryppes løbende med fedt fra bradepanden. Tag temperaturen på kalkunen i overlåret. Ved 70 C tages kalkunen ud af ovnen og hviler 20-30 minutter før udskæring.

Bryst: Kan steges i ovnen ved 180 C i ca. 40 minutter. Gennemstegt kød 75 C.

Kilde: Landbrug & Fødevarer, weber.dk, kernetemperatur.dk