Er det influenza eller forkølelse?

Det er koldt udenfor, og derfor er det sæson for forkølelse og influenza, men hvad er egentlig forskellen?
En kvinder ligger ned med et termometer i munden

Hvis din temperatur er høj, er det med stor sandsynlighed influenza, der har sendt dig under dynen.

To forskellige vira

Næsen løber, og skraldespanden er fyldt med brugte, snottede servietter, og du undrer dig over, hvor alt det snot kommer fra. Den situation kender de fleste af os, og mange af os er sikre på, at vi er blevet ramt af influenza. Det er dog langt fra sikkert.

For selvom en mild influenza kan minde om en forkølelse, er det ikke det samme, det er to forskellige vira, som forårsager, at vi måske bliver nødt til at tilbringe et par dage under dynen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forskellene mellem forkølelse og influenza

I korte træk kan man sige, at de mest udprægede forskelle og kendetegn ved influenza og forkølelse er:

Kendetegn ved influenza:

 

  • Sygdommen opstår hurtigt
  • Hovedpine og feber er normalt
  • Man har tør hoste

 

Kendetegn ved forkølelse:

 

  • Sygdommen kommer langsomt snigende
  • Normalt oplever man ikke hovedpine og feber
  • Næsen stopper til, og man nyser og hoster slim op

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forkølelsen kommer snigende, mens influenza opstår hurtigt

Typisk vil de forskellige symptomer komme snigende, hvis der er tale om forkølelse, hvorimod de opstår hurtigt, når det er en influenzavirus, der har ramt dig.

Influenza fører ofte feber og hovedpine med sig, mens det sjældent sker for forkølelse. Så hvis temperaturen stiger, og du måske har hovedpine, er der stor sandsynlighed for, at det er en influenzavirus, som har lagt dig ned.

Mindre snot og nysen ved influenza

Hvis man bliver ramt af influenza, vil man typisk opleve mindre snot og nysen, end hvis man er forkølet. Ved forkølelse vil man typisk opleve at hoste slim op, nyse, en stoppet næse og ondt i halsen. Disse symptomer forekommer ikke så ofte, hvis det er influenza, dog er en tør hoste almindelig ved influenza.

Så i korte træk kan man sige, hvis du har feber, ondt i hovedet og pludselig er blevet syg, er det med stor sandsynlighed influenza, du lider under. Men hvis du langsomt er blevet mere og mere tilstoppet i hovedet, næsen løber, og du hoster slim op, men derudover ikke har det skidt i form af feber eller ondt i hovedet, er det nok en forkølelse, der har ramt dig.

Søg læge ved længere tids influenza

Hvis du er så uheldig at få influenza, skal du være opmærksom på, at sygdommen kan udvikle sig til andre sygdomme som for eksempel bihulebetændelse. Derfor bør du søge læge, hvis ikke du får det bedre, og feberen er på vej ned efter fem dage.

Læs mere om