Klumme: Forbud mod PFAS i tøj og sko er ikke nok
PFAS er superskadeligt
Det er stærkt, at miljøminister Magnus Heunicke og regeringen vil gå forrest i EU og indføre et nationalt forbud mod PFAS i tøj og sko. PFAS er superskadeligt og er næsten umuligt at nedbryde i naturen eller få ud af vores kroppe. Så et forbud vil betyde rigtig meget for forbrugernes tryghed, for miljøet og for danskernes sundhed.
I Coop mener vi klart, at forbuddet mod PFAS skal omfatte langt flere produkter end blot tøj og sko. Gennem de seneste år er vi gået forrest og har vist, at der faktisk er tilgængelige alternativer på stort set alle områder. Så kære Magnus: Vi behøver ikke at nøjes med tøj og sko. Hvad venter vi på?
PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler, som regeringen vil indføre forbud mod, har været forbudt i alle Coop Danmarks butikker siden 2016. Men vi er også gået endnu længere og har forbudt tilsætning af PFAS i stort set alle varer – senest parasoller og havehynder, som ellers ofte er imprægneret med PFAS, for at stofmaterialet kan afvise vand, fedt og snavs.
Coop var de første i verden til at fjerne PFAS fra emballage som f.eks. mikrobølgepopcorn, og siden 2015 har vi arbejdet systematisk med at udfase kemikalierne fra vores varer og særligt al kosmetik og personlig pleje, som er i tæt kontakt med vores hud.
Coop har også forbudt PFAS i pap- og papiremballage, gulvsæbe, tekstil, sko, boligtekstil, møbler, gulvtæpper og imprægneringsmidler. Sidste år udfasede Coop alle PFAS-holdige stegepander, bageforme og bradepander i Coops eget varemærke og kom således et skridt nærmere målet om PFAS-frit sortiment i alle butikker.
Der findes PFAS-fri alternativer
Det beviser, at det kan lade sig gøre at lave et mere omfattende forbud uden at påvirke forbrugernes adgang til produkterne. Der er nemlig allerede PFAS-fri alternativer på markedet.
69 % af danskerne kender til PFAS og ønsker at undgå det. Og det er der masser af gode grunde til. Førende forskere mener, at PFAS påvirker vores miljø og sundhed negativt. PFAS er såkaldte ’evighedskemikalier’, som spredes i miljøet. Det er svært nedbrydeligt og optages af planter og dyr, så vi mennesker senere indtager det via vores fødevarer. Indtager vi for meget PFAS, kan det svække immunforsvaret, være hormonforstyrrende, og det er også mistænkt for at forårsage kræft.
69% af danskerne kender til PFAS og ønsker at undgå det. Og det er der masser af gode grunde til
Der er altså rigtig god grund til at tage godt fat i kilden gennem et effektivt nationalt forbud.
Vi fortsætter naturligvis arbejdet med at få PFAS ud af alle produkter. Som en forening med to millioner medlemmer kæmper vi for, at forbrugerne kan handle trygt. Ikke kun i vores egne butikker, men vi vil også skabe positive forandringer i dagligvarehandlen generelt.
Efter vores mening hører PFAS ikke hjemme i dagligvarer. Derfor insisterer vi også på, at der skal indføres et totalforbud mod PFAS i alle forbrugsprodukter – både nationalt og i EU.
Jeg håber meget, at regeringen vil være med.
Læs Magnus Heunickes svar her.