Sådan vedligeholder du din støbejernsgryde
Gør gryden grundigt ren en gang om året
Hvis du ikke er lige god til at gøre din gryde ren hver gang, er det en god idé at give den en grundig omgang en gang om året.
Til en grundig omgang skal du bruge madolie og salt og følgende fremgangsmåde:
- Sæt gryden i blød med madolie 1½ centimeter op fra bunden og hæld en håndfuld salt i
- Lad blandingen trække i 6 timer
- kog olie og salt ved langsom opvarmning til nær rygepunktet
- Stil til afkøling, tøm, skyl og tør af
- Smør gryden i madolie, lad stå, og tør overskydende olie af
- Skyl og rengør fremover med varmt vand og en børste efter brug
Har du brændt maden på, skal panden i blød
Sæt gryden eller panden i blød i brun sæbe og varmt vand i nogle timer, skyld grundigt efter for at fjerne alle sæberester og smør så gryden ind i madolie.
Med og uden emalje
Støbejernsgryder uden emalje tåler ikke ret godt sæbe, men støbejern med emalje kan vaskes, som almindelige gryder. Nogle kan også gå i opvaskemaskinen, men kig på brugsanvisningen eller forhør dig i butikken, hvor den er købt, hvis du er i tvivl.