Sådan vedligeholder du din støbejernsgryde

Støbejern har været brugt i køkkenet i flere hundrede år, og behandler du dine støbejernsgryder og støbejernspander, er der intet i vejen for, at de kan holde din og dine børns tid ud også. Her kan du få mad-, måltids- og husholdningskonsulent Winnie From Thesbøls råd til at holde støbejernet ved lige.

Gør gryden grundigt ren en gang om året

Hvis du ikke er lige god til at gøre din gryde ren hver gang, er det en god idé at give den en grundig omgang en gang om året.

Til en grundig omgang skal du bruge madolie og salt og følgende fremgangsmåde:

 

  • Sæt gryden i blød med madolie 1½ centimeter op fra bunden og hæld en håndfuld salt i 
  • Lad blandingen trække i 6 timer 
  • kog olie og salt ved langsom opvarmning til nær rygepunktet 
  • Stil til afkøling, tøm, skyl og tør af
  • Smør gryden i madolie, lad stå, og tør overskydende olie af
  • Skyl og rengør fremover med varmt vand og en børste efter brug

 

Har du brændt maden på, skal panden i blød

Sæt gryden eller panden i blød i brun sæbe og varmt vand i nogle timer, skyld grundigt efter for at fjerne alle sæberester og smør så gryden ind i madolie.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Med og uden emalje

Støbejernsgryder uden emalje tåler ikke ret godt sæbe, men støbejern med emalje kan vaskes, som almindelige gryder. Nogle kan også gå i opvaskemaskinen, men kig på brugsanvisningen eller forhør dig i butikken, hvor den er købt, hvis du er i tvivl.