Sådan undgår du jetlag

En tur over flere tidszoner kan tage pynten af de fleste. Søvnunderskud, dehydrering og mærkelige tidspunkter for sult er ikke optimalt, når der ligger en masse seværdigheder og venter udenfor døren. Det er dog muligt at tage toppen af jetlaggen.

Alt efter tidspunktet ved din destination kan det være en god ide at få sovet i flyet. Også selv om det er svært.

Jetlag har været i søgelyset siden 1965

Har du planer om at slippe for vinterkulden, indebærer det nok en lidt længere rejse end normalt. Hvis denne rejse går mod øst eller vest, vil det indebære tidsforskelle, som kan gøre de første par dage til en verden af ubehag. Dårlig søvn, irritation og mavebesvær er blot nogle af symptomerne på jetlaggens indtog.

Der er dog råd at hente. Lige siden FAA i 1965 forsøgte at analysere sig frem til, hvad jetlag er, og hvordan det kunne behandles, har folk forsøgt at undgå det ubehagelige fænomen. Det har resulteret i en lang stribe råd, hvoraf nogen virker, mens andre må tilskrives overtro.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De gode råd mod jetlag

  • Start allerede et par dage før afgang med at vænne din døgnrytme gradvist. Spis og sov efter din destinations tidszone.
  • Sørg for at være i din bedste udgave, når flyet letter. Spis sundt, få rigeligt med vand, og få al den søvn du kan, mens du stadig kan.
  • Når du sætter dig i flyet, skal du sætte dit ur til den tidszone, du ankommer til.
  • Hvis du flyver om natten, men det stadig er dag i din ønskede tidszone, så hold dig vågen.
  • Sørg for at få rigeligt vand eller juice under flyrejsen. Hold dig fra koffein og alkohol, du har sikkert søvnbesvær nok i forvejen. 
  • Hvis du virkelig skal have en lur, når du ankommer, så hold den kort, ellers kommer du aldrig til at sove om natten.
  • Overvej melatonin. Det er et naturligt stof, som hjælper til at påvirke døgnrytmen. Det kan købes på pilleform.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Findes der ikke en app til det her?

Naturligvis. Appen Jet Lag Rooster hjælper dig med at sove, vågne, søge mørke og lys på de rigtige tidspunkter, hvis din jetlag skal forsvinde så hurtigt som muligt.

Den kan hentes til telefonen, og giver dig en udførlig plan over døgnene efter din ankomst, så du kan komme nemmest omkring den svære periode i starten.

Læs mere om