Sådan tjekker du, om det bliver regnvejr

Er du i tvivl, om du skal medbringe paraplyen på din gåtur, eller om du kan begive dig op på cyklen uden regntøj? Samvirke giver dig 4 bud på, hvordan du tjekker, om det bliver regnvejr

Få styr på nedbøren, så du ikke ender med at blive sjaskvåd

DMI’s radar 

Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) radar viser, hvordan nedbøren højst sandsynligt kommer til at bevæge sig, og hvor meget nedbør der forventes at falde over Danmark de kommende 48 timer. Gå på DMI.dk, eller hent DMI-appen på din telefon, og vælg »lufttryk og nedbør« for at få et bud på, om det bliver regnvejr, der hvor du befinder dig eller har planer om tage hen. 

Radaren gælder hele Danmark og kan også vise vind-, vand- og temperaturforhold 48 timer frem. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Appen Regnspotter 

Regnspotter er en gratis app, der giver dig et overblik over, hvordan regnen udvikler sig op til 3 timer ud i fremtiden, hvor du befinder dig. Du kan indstille appen til at sende dig notifikationer, så du er opdateret på risikoen for regn, når du skal på cykelferie eller ud at gå med hunden. Appen dækker hele Danmark (ikke Grønland og Færøerne), den nordlige del af Tyskland og den sydlige del af Sverige. 

Du kan hente appen på din telefon (iPhone og Android). 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Yr’s nedbørsvarsel

På den norske tjeneste yr.no kan du indtaste den by, du befinder dig i, for at se, om der er varslet regnvejr inden for de kommende 90 minutter. Er der varslet nedbør, vil den forventede mængde nedbør og tidspunktet for nedbøren fremgå af en tabel. Varslingen bliver opdateret hvert 5. minut og er baseret på radarmålinger. 

Kig på skyerne

Læn hovedet tilbage og tag et kig på himlen. Skyerne kan være pejlemærke for vejret i den nærmeste fremtid. 

Ser du højtliggende, tætte skyer i en bølgeformet struktur, kan det være et tegn på, at en varmfront er på vej, og at det snart begynder at blæse og regne. Den meteorologiske betegnelse for de bølgeformede skyer er cirrocumulus, og i folkemunde kaldes skyerne makrelskyer. Skyerne ligger normalt i 5-13 kilometers højde.  

Ser du hvide, fjerlignende og tynde skyer, der nærmest fordeler sig i striber på himlen, kan det være en varsling om, at der er en varmfront og dermed regnvejr på vej. De fjerlignende skyer kaldes fjerskyer eller cirrus og lægger sig typisk i 5-13 kilometers højde. 

Er himlen dækket af grå skyer, der befinder sig i cirka 2 kilometers højde, kan det være en varsling om finregn. De grå skyer kaldes stratus eller tågeskyer. 

Ser du en høj og tæt sky, der kan nå op til 20 kilometer op i atmosfæren, kan det være en varsling om voldsomt vejr med kraftig regn og torden. Toppen af skyen er typisk flad med en armboltlignende form, og bunden er uklar og mørk. I folkemunde kaldes skyen bygeskyen, og blandt meteorologer kaldes den cumulonimbus. 

Læs mere om de forskellige skyer her

 

Læs mere om