Hvor meget regn falder der i min have?

Under et skybrud, kan der let havne 12.000 liter vand i din have på under en halv time. Læs, hvordan du regner ud, hvor meget regn der falder på din grund.

Der kan falde meget regn på din grund, og nu kan du selv regne ud hvor meget nedbør, der kommer.

SÅDAN REGNER DU NEDBØRSMÆNGDEN I DIN HAVE UD

Hvis du vil udregne mængden af vand på et vist areal, får du tallet ud i liter, hvis du omregner længde og areal til decimeter - dm.

Regneeksempel:

Hvis der falder 15 mm regn på din grund på 800 m2, er der faldet:

0,15 dm x 80.000 dm2 = 12.000 liter

Omregningstabel:

Længde:

10 mm = 1 cm = 0,1 dm

100 mm = 10 cm = 1 dm

Areal:

1 dm2 = 0,01 m2

100 dm2 = 1 m2

Rumfang:

1 dm3 = 1 liter

 

1 m3 = 1.000 liter

Glas med millimetermål eller beholder med tommestok

Stil en glasbeholder med en måleskala i millimeter, op i din have, og aflæs, hvor meget nedbør der falder i netop din have. Aflæs regnmåleren regelmæssigt, skriv resultaterne op eller husk at tømme efter hver aflæsning, som du også skriver ned.

Et måleglas med millimetermål kan du bl.a. købe hos isenkræmmeren. Du kan også købe en særlig regnvejrsmåler af kobber eller stål, som koster 200-300 kr.

Du kan også selv lave en simpel regnvandsmåler: Tag en spand eller en beholder og stik en tommestok ned ved hver aflæsning. Husk, at det ikke skal kunne sprøjte op i beholderen fra underlaget, og det må heller ikke dryppe ned fra noget omkringliggende. Det gælder for alle typer regnmåling.

Brug DMI's målinger fra private vejrstationer

DMI har på sin hjemmeside samlet informationer fra et stort antal private, automatiske vejrstationer rundt om i landet som supplement til DMIs' egne målerstationer. Det giver borgerne mulighed for at aflæse vejret endnu mere lokalt med hensyn til nedbør, luftfugtighed, temperatur og vindhastighed. Dog garanterer DMI ikke for kvaliteten af de private målinger.

Både DMI og de private vejrstationer viser vejrdata for hvert 10. minut og et døgn tilbage.

Din egen vejrstation

Du kan også købe din egen, radiostyrede vejrstation, der løbende kan sende mange slags klimadata til din computer om bl.a. nedbør og temperatur. Hvis du ønsker, at DMI skal vise data fra din vejrstation, kræver det et softwareprogram, der sender data til DMI, hvorfor din computer skal være tændt hele tiden og have en fast, opkoblet internetforbindelse.

En automatisk vejrstation med en senderrækkevidde på 300 meter kan fx fås for 8.000 kr. Men du kan også få nogle meget billigere og simplere modeller med kortere rækkevidde for omkring 500 kr.

Mængden af regnvand på areal er afhængig af afstrømningsveje

Hvor meget vand, der reelt lægger sig på overfladen af din have, er afhængig af, hvilke nedsivnings- og afløbsveje vandet har - og hvor hurtigt det bliver ledt væk (fx via faskiner og kloakker).

Hvor meget vand, der havner i din have, når det regner, afhænger også af det omgivende opland og afstrømningsvejene herfra. Hvis din have fx ligger i 'bunden' af en afstrømningsvej - fordi den ligger lavest i området eller tæt på noget, der virker som en dæmning, fx en jernbaneforhøjning eller et vejbump - kan der havne endnu mere regnvand, og så meget, at det ikke kan nå at løbe af, hvorfor du får opstuvning af vand.

Antallet af og typen af træer og planter har også betydning for, hvor meget vand der bliver suget op.

Hvis din grund ligger i nærheden af et vandløb, der løber over sine bredder pga. for kraftig afledning af vand til åen/vandløbet, kan du risikere, at endnu mere vand løber mod din have og dit hus, hvilket yderligere forhøjer risikoen for oversvømmelse.

Se, hvad vi ellers skriver om: #have, #vejr og #regnvejr