Sådan sliber du dine knive

Du kan sagtens få slebet dine køkkenknive uden at besøge en skærsliber. Bent Haagen, kok og underviser på Hotel- og Restaurantskolen, giver en række råd til, hvordan du slipper godt fra slibningen derhjemme

Det er forskelligt fra kniv til kniv, hvor længe den skal slibes.

Dine knive er forskellige - lær dem at kende

Anskaf en slibesten med både en grov og en fin side. Dem, de sælger i et byggemarked, er ofte udmærket til privat brug. Derudover er et ordentligt strygestål essentielt.

Før du går i gang, er det vigtigt, at være klar over, at mere eksotiske knive, så som japanske kan være svære at slibe, og du skal gøre det med forsigtighed. Det skyldes at bladet er slebet på en speciel måde. Andre knive kan være lavet af noget specielt stål, som også kræver, at man går forsigtigt til værks.
Derudover kan du ikke slibe brødknive og andre savtakkede knive på en slibesten.

Før du begynder at slibe din kniv, skal slibestenen ligge i blød i vand. Vandet danner sammen med slibestenen en pasta, som medvirker til at slibe kniven. Bent Haagen husker, hvordan man i gamle dage til tider brugte en smule spyt, der havde en vis evne til at danne den rigtige konsistens, der var god til at slibe kniven i.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

I begyndelsen bør du føle dig frem

Når du skal til at slibe kniven, er det vigtigt, at holde kniven sådan, at den danner en vinkel på cirka femten grader på slibestenen. Når man sliber kniven, foretrækker Bent Haagen at lægge et let pres på kniven samtidig med, at han bevæger kniven i cirkulære, rolige bevægelser frem og tilbage på slibestenen.

Det er forskelligt fra kniv til kniv, hvor længe den skal slibes. Det kommer både an på, hvilket stål kniven er lavet af, og hvor sløv den er, inden du begynder at slibe den. De første gange du sliber din kniv, må du altså føle dig frem til, hvornår du skifter fra den grove side af slibestenen til den fine, og hvornår du til sidst hvæsser kniven med en tur på strygestålet.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tjek kniven med papir

Det er først efter, du har givet kniven en tur på strygestålet, du kan mærke, om kniven er blevet skarp. På strygestålet trækker du knivens skær skråt ned mod dig selv, hvor du begynder inde ved knivens skaft, og slutter ved knivens spids. Igen bør du holde kniven i en vinkel af 15 grader, og du skal ikke presse kniven ind mod strygestålet. Det er lige meget, hvor hurtigt du bevæger kniven.

Når du vil tjekke, om kniven er skarp nok, kan du prøve, om kniven kan skære i et stykke papir. Hold papiret i luften og bevæg kniven i en skærende bevægelse på skråt af papiret. Hvis den skærer igennem, uden at papiret bukker, er kniven færdigslebet.
 

Knivene må ikke ligge sammen i skuffen

Bent Haagen anbefaler, at du vænner dig til at bruge dit strygestål, hver gang du skal bruge din kniv. Giv kniven et par ture på hver side af strygestålet, så holder kniven sig skarpere i længere tid. Derudover må knivene ikke ligge i en skuffe, hvor de ligger og skramler rundt og beskadiger hinandens skær.

Læs mere om