Sådan slanker du din hund

For mange godbidder gør din hund tyk. Overvægt hos hunde kan give ledproblemer og livstilssygdomme - lige som hos mennesker. Veterinærsygeplejerske Gitte Kamp fortæller, hvordan du kan se, om din hund er for tyk, og giver gode råd til, hvordan I kan få styr på vægten igen. 

Masser af godbidder og kærlighed. Danske hunde bliver tykkere. Se på din hund oppefra. Har den talje, skal du ikke bekymre dig om overvægt. 

Hvordan ser man, om hunden er for tyk?

Kig på hunden oppefra, når hunden står op. Er der en tydelig talje over bagbenene? Går ryggen ud i et fra forben til bagben, vejer din hund for meget.
En anden metode til at finde ud af, om din hund har for meget på sidebenene, er ved at mærke over hundens ribben. Her skal hundens hud virke et par millimeter tyk - ikke som et tykt lag på flere centimeter.

Mange godbidder giver for mange kalorier i løbet af dagen

Spiser du for mange chips og drikker for meget cola i forhold til, hvor meget du bevæger dig, bliver du for tyk. Det samme kan ske for din hund, her er det bare godbidder og for meget mad i løbet af dagen, der er synderen, fortæller veterinærsygeplejerske Gitte Kamp, der gennem mange år har rådgivet hundejere om det rette foder - blandt andet hvis hunden er overvægtig.

»Hunden er blevet et familiemedlem for mange. Når vi skal have lidt til aftenkaffen, skal hunden også have lidt ekstra. Tidligere fodrede man hunden 2 gange om dagen, ikke mere. En af grundene til hundes overvægt er, at mange hundeejere småfodrer deres hund i løbet af dagen,« fortæller Gitte Kamp.

Overvægten overrasker ejermændene

Overvægten kan komme bag på hundens ejermand. En overvægt på 2 kilo for en hund lyder måske ikke af meget, men hvis hundens normalvægt er 20 kilo, så vil det for en voksen kvinde med en normalvægt på 65 kilo svare til, at hun havde taget 6,5 kilo på.

»Det kan lyde af lidt, men det er meget i procent. Det indser mange, når vi regner det om for dem. Hundeejerne reagerer typisk først selv på hundens overvægt, når hunden er blevet tydeligt besværet af vægten. Det kan være, hvis hunden får ondt i leddene eller problemer med vejrtrækningen,« siger Gitte Kamp.

Husk at ændre mængden af hundemad

Når en hund bliver overvægtig, er det ligesom for mennesket: kalorieindtaget er for højt i forhold til de kalorier, hunden forbrænder.

En af løsningerne kan være at aktivere sin hund noget mere, men motion slanker ikke alene.

»Hvis du i forvejen går nogle gode ture med din hund og sørger for, at den er aktiveret, så er det begrænset, hvor meget det kan hjælpe på kuren. I stedet er det meget vigtigt at se på, hvad og hvor meget din hund spiser,« fortæller Gitte Kamp.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De umiddelbare råd lyder:

• Drop mange af godbidderne

• Hunden skal ikke spise, hver gang vi mennesker spiser

• Afmål nøje, hvor meget foder du giver hunden

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hundemaden er blevet mere koncentreret

Hundemad er blevet mere energimættet gennem de mere end 20 år, Gitte Kamp har arbejdet som veterinærsygeplejerske. Når energimætningen i foderet stiger, skal man give mindre mad, for at hunden får de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og kalorier. Man kan tænke på det lidt på samme måde som med vaskemidler, som er blevet mere og mere koncentrerede, også her skal der mindre til end tidligere.

»Tidligere skulle der måske 300 gram tørkost til en portion, men i dag kan man i nogle mærker måske nøjes med det halve. Som hundeejer skal man stole på vejledningen og ikke fylde ekstra i madskålen, selvom det ser ud til at være en lille portion. Hunden skal nok få den mængde mad, den har brug for,« siger Gitte Kamp, der anbefaler at man kontakter en dyrlæge eller veterinærsygeplejerske som hende selv, hvis man er i tvivl om foderet og den rigtige mængde.

På markedet findes også slankefoder, som man kan give sin hund, hvis den skal tabe sig. Foderet giver færre kalorier, men samme mæthedsfølelse på grund af blandt andet en ændret fibersammensætning i kosten. 

En madglad hund kræver en viljefast ejer

Nogle hunderacer er madglade. En labrador har en evig appetit og kan sagtens spise en håndfuld godbidder eller endnu en skål hundemad, selvom aftentørkosten lige er indtaget.

»Nogle hunderacer er så glade for mad, at det kræver en viljefast ejer, hvis man skal undgå overvægt. Har man en madglad hund, skal man kunne modstå de tiggende øjne, hvis hunden lige har spist,« fortæller Gitte Kamp.