Fed skiferie: Så mange kalorier forbrænder du – og så mange ryger der indenbords

En aktiv skiferie i Alperne er både en sjov og god måde at forbrænde kalorier på. Men du skal ikke regne med at komme lettere hjem, hvis du samtidig lader dig lokke af friture-fristelser, fadøl og Feigling. Samvirke hjælper dig gennem kalorieregnskabet.

Det kræver gode slalom-evner at navigere uden om de fede fristelser på alpinbakken. 

Skimad er sjældent af den sundeste slags

Pulsen stiger, og du kan nærmest mærke kalorierne fordufte i den østrigske alpeluft, mens du vrider dig fra side til side blandt de øvrige skiturister på pisten. Selvom mælkesyren niver i lægmusklerne, lader du dig ikke slå ud. Tværtimod nyder du tanken om, hvordan kiloene rasler af.

Alpint skiløb er uden tvivl en både sjov og god form for motion. Til gengæld er der heller ingen tvivl om, at maden på de fleste europæiske alpindestinationer sjældent er af den sundeste slags. Er man til afterski og smører sangstemmen med fadøl og små skarpe, kommer kalorieregnskabet let i fare for at tippe til den fede side.

Læs også: Sådan ser 200 kalorier ud

Fede fristelser mætter mindre end kartofler og rugbrød

Risikoen for at indtage flere kalorier, end man forbrænder på pisten, er med andre ord høj, hvis man lader sig lokke af alpincentrenes mange fede fristelser, vurderer Preben Vestergaard Hansen, som underviser på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.

»Der er tale om det, vi kalder energitætte fødevarer, og det vil alt andet lige mætte mindre og give et større kalorieindtag, end hvis du spiser kartofler, rugbrød og grøntsager. Og så handler det jo også om, hvad man laver, når man ikke står på ski. Selvom man er aktiv i en time, så opvejer det ikke, hvis man er inaktiv resten af tiden, hvilket man jo ofte kan være på en ferie«, siger han.

En guideline

Det er meget kompliceret at udregne det præcise kalorieforbrug for fysisk aktivitet. Foruden kropsvægt spiller blandt andet alder og temperatur en afgørende rolle.

De anslåede MET-værdier til udregning af kalorieforbrug, som er vist i artiklen, må derfor ikke ses som absolutte, men kan udmærket fungere som en guideline. Det forklarer Preben Vestergaard Hansen, som er underviser på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Metropol.

På samme måde kan der være stor forskel på kalorieindholdet i flere af de viste mad- og drikkevarer, men eksemplerne kan fint benyttes til et overslag, siger Preben Vestergaard Hansen.

Få styr på kalorieregnskabet

Samvirke giver dig her et fingerpeg om, hvor mange kalorier du forbrænder, når du drøner ned ad pisten, og en liste over kalorieindholdet i en række typiske retter og drikkevarer på – og for foden af – alpinbakken. 

Ved at gange din kropsvægt med den såkaldte MET-værdi (Metabolic Energy Turnover) kan du få en idé om omfanget af dit kalorieforbrug ved forskellig aktivitet. Her ses forskellige anslåede MET-værdier for skiløb:

 • Begynder – let skiløb: 5
 • Øvet – middel skiløb: 6-7
 • Konkurrenceløber – hårdt skiløb: 8

Kilde: skistar.com

Vejer du 75 kilo og er let øvet (75 x 6), forbrænder du altså ca. 450 kalorier ved 1 times effektivt skiløb - husk, det tæller ikke med, når du sidder i liften. På en dag, hvor du sammenlagt er aktiv på pisterne i 3 timer, bruger du således omkring 1350 kalorier på skiløbet.     

Uden mad og drikke…

Men der skal også nogle kalorier indenbords igen, for uden mad og drikke duer helten som bekendt ikke. Listen herunder er frit sammensat med inspiration fra især de østrigske Alper.

Kalorieindholdet (ca.) i:

 • Frankfurterpølse, stegt (115 g): 330*                     
 • Schnitzel, paneret (100 g): 160****                       
 • Spaghetti bolognese (300 g): 435*****                  
 • Burger (Big Mac): 510***                                         
 • Pommes frites (150 g): 465*                                    
 • Pommes frites-dip (1 portion): 30***                  
 • Mayo (en portion): 105***                                     
 • Ketchup (1 portion): 15***                                    
 • En halv liter sodavand (med sukker): 200*          
 • Varm chokolade (2 dl): 250**                                 
 • Øl, pilsner (0,5 liter): 180*                                      
 • Bitter (4 cl): 85**                                                    

DTU Fødevareinstituttet (http://frida.fooddata.dk/)*

gratiskalorietabel.dk
**

mcdonalds.dk
***

vaegttab.nu
****

newhealthadvisor.com*****

Bestiller du for eksempel 2 frankfurtere med pommes frites, ketchup og mayo samt 0,5 liter sodavand til frokost, bliver det til 1445 kalorier. Står aftensmaden på Spaghetti Bolognese med en fadøl til, kommer du sammenlagt op på omkring 2060 kalorier – og så er aftenen endda først lige begyndt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Prost!

På baren til afterski-festen ryger der gerne et par ekstra fadøl og nogle shots over disken – men hvem tæller, når først schlager-musikken spiller?

”Sweet Caroline – åh, åh, åhhhh…”   

Læs mere om