14 ting, du kan gøre i frostvejr
Lav islygter
Lav den smukkeste islygte, når frosten bider. Alt hvad du skal bruge, er to skåle i forskellige størrelser og et fyrfadslys.
Fyld den store skål (for eksempel en på 5 liter) op med vand, til den er næsten fyldt. Fyld vand i den lille skål (for eksempel en på 1 liter). Stil den lille skål ned i den store skål. Sæt skålene udenfor natten over. Når vandet er frosset til is, tager du den lille skål op. Der er nu en hulning i den store iskugle. Sæt et fyrfadslys eller lille lys på jorden, vend iskuglen om, så lyset står i hulningen. Du har nu den smukkeste islygte.
Tør tøj udendørs
Frostklart vejr kan været godt at tørre tøj i. Især hvis solen skinner og en let vind får tøjet til at flagre på tørresnoren. Placer vasketøjet i solen, så går tørreprocessen hurtigere, end hvis vasketøjet hænger i skyggen.
Indendørs er luftfugtigheden lavere om vinteren end om sommeren. Det betyder, at din tørretumbler er mere energieffektiv i vintermånederne end i sommermånederne.
Lav din egen sne
Er det koldt, sådan slædehundekoldt, kan du lave din egen sne! Kog en liter vand. Tag vandet og et målebæger eller et krus med udenfor. Hæld det kogende vand fra elkedlen op i bægeret, og slyng så vandet ud i luften. Inden vandet kan nå at lande, er det blev til den fineste sne.
Forklaringen er, at luftfugtigheden er meget høj om vinteren. Luftens evne til at optage vand er derfor begrænset. Når du kaster vandet op i luften, deles det i dråber. Luften kan ikke optage vandet særlig godt og de små dråber fra damp og vand binder sig til natrium- og calciumpartikler i luften. Dermed dannes iskrystaller - eller rettere sagt: små snefnug. Temperaturen i luften bør være -22 grader eller koldere, for at tricket virker, så det hører nok til sjældenhederne, at du kan udføre tricket. Sørg altid for at kaste væk fra dig selv og andre, hvis du vil lege med kogende vand!
Se tricket udført i Canada
Bliv fri for støvmider og andet utøj
Frostvejr gør det af med husstøvmider og andet utøj, som kan gemme sig i dyner, madrasser og puder. Sæt madrasserne udenfor i frosten, og lad dyner og puder hænge over tørresnoren, hvis det er tørvejr. Er du allergisk over for husstøvmider, skal du dog huske altid at vaske sengetøj ved 60 grader eller over. Giv også dyner og hovedpuder en tur i vaskemaskinen jævnligt. Allergikere reagerer på husstøvmidernes ekskrementer og ikke husstøvmiderne selv.
Sæbebobler
Er vejret koldt og vindstille, så find sæbeboblerne frem. Pust en og se, hvordan frosten hurtigt gør sæbeboblen til en kugle af is. Nogle gange sker det i luften, andre gange når sæbeboblen lander. Jo koldere luften udendørs er, jo bedre virker tricket.
Snelygter
Snebolde, syltetøjsglas, fyrfadslys og en lighter er alt, hvad du skal bruge til at lave en smuk snelygte. Lav 10-15 snebolde først. Start med at sætte halvdelen i en ring på jorden. Stil et lille lys eller et fyrfadslys ned i syltetøjsglasset, som du placerer midt i ringen med snebolde. Tænd lyset. Byg en pyramide op på cirklen af snebolde og op over glasset med lys. Luk i toppen med en snebold. Når mørket falder på, har du den smukkeste snelygte. Samvirke viser dig, hvordan du gør http://samvirke.dk/forbrug/video/lav-hyggelig-snelygte.html
Fang snefnug på papir
Er to snefnug ens? Myterne har hidtil fortalt, at ikke to snefnug kan være ens nogensinde, men forskere har fundet ud af, at helt små snefnug formentlig kan være helt ens. Du skal bare fange snefnug i 100.000 år for at finde dem.
Læg farvet papir udendørs dagen før, du vil på snefnugjagt. Når sneen falder, så fang snefnuggene på det kolde papir. Brug et forstørrelsesglas eller en lup og se på snefnuggene. Jo større snefnug, jo nemmere at se.
Gem snefnuggene
Med det rette udstyr kan du gemme snefnuggene til en varm dag. Du kan nærmest lave en forstening af et snefnug. Du skal bruge:
- Pensel. Typisk en lille, tynd og flad pensel. En du vil bruge til at male med på et lærred
- Tyndtflydende superlim
- To tynde glasplader. For eksempel plader, man bruger under et mikroskop
- Et stykke farvet papir eller karton og en lup
Stil alle remedierne udenfor eller i en overdækket garage i god tid. Jo koldere de er, jo bedre chance har du for at lykkes. Fang et snefnug på på papiret. Tjek i luppen, om det er smukt. Når du har fundet et snefnug, du vil ”forstene”, så fat penslen og løft snefnugget over på glaspladen. Husk: Glaspladen skal være iskold.
Dryp en god klat lim over snefnugget – og læg den anden glasplade over. Lad glaspladerne blive udenfor i en uge. Er der risiko for tøvejr, så tag dem ind i din fryser. Efter en uges tid kan du tage glaspladerne fra hinanden, og du har et snefnug gemt i limen!
Kløve brænde
Øksen skal frem i frostvejr, især hvis det har varet et par dage. Har du frisk brænde, er det nemmest at kløve i frostvejr, hvor vandet i træet er frosset. Træet flækker nemt. Knaster er dog lige så irriterende som de plejer!
Transportere tunge ting i haven
Mange dage med frostvejr er en stor hjælp, hvis du skal have transporteret tunge ting som brændekævler i haven. Når den øverste del af jorden er hård, bliver det pludselig nemmere at skubbe trillebøren eller trailerne gennem haven. Så frostvejr er ingen undskyldning for ikke at fjerne haveaffald eller det fældede træ.
Gå på jagt efter istapper og overisede sten
Istapper skal du passe på, når tøvejret sætter ind, men når frosten er stærk, kan du tage børnene i hånden og gå på jagt efter istapper og andre flotte is- og snefænomer. Istapper dannes, når temperaturen skifter mellem frostvejr og tøvejr.
Gå også en tur langs vandet. Måske kan du finde sten, der overisede? Overisning sker, når koldt vand rammer en genstand, der har en temperatur lavere end frysepunktet. Efterhånden dannes et helt lag af is rundt om stenen. Overisning er farlig, hvis det rammer et skib eller et fly. Så kan fartøjet tynges af vægten af isen og forulykke.
Stå på skøjter
Når isen er tyk nok, spænd skøjterne på. Isen skal kunne bære, og det er op til politiet og kommunen at bestemme, hvornår en sø eller en kanal frigives til, at du må stå på skøjter. En tommelfingerregel siger, at isen skal være 13 centimeter tyk, men eksempelvis Københavns Kommune arbejder med en grænse på 18 centimeter.
Når du følger anvisningerne, er der taget højde for, at isen også kan bære ved udstrømninger, hvor den tit er tyndere.
Stil maden til afkøling og spar på elregningen
Skal resterne fra aftensmaden i fryseren, så tag frostvejret udenfor til hjælp. Er madresterne 60 grader varme, kan du spare op til 85% af den energi, en fryser skulle bruge til indfrysning, hvis du sætter maden udenfor, til maden når en temperatur på -5 grader.
Tricket kan også bruges, hvis maden skal i køleskabet. Her skal du huske at tage maden ind hurtigere.
Har du ikke plads i fryseren, men får gæster til en stor steg i morgen, så lad stegen blive ude i frostvejret. Husk altid at dække fødevarer til, så der ikke kommer dyr i maden.
Husk fuglefodringen
Vinteren – og især frostvejr – gør det svært for små fugle at skaffe føde. Hæng fuglekugler op i en gren.
Du kan se, hvordan du kan lave fuglekugler her