Sådan er reglerne for lovligt og sikkert arbejde for børn og unge

Går du i skole, må du kun arbejde ganske få timer om dagen på skoledagene. Danske regler skal nemlig sikre, at skolen har en høj prioritet i forhold til unges erhvervsarbejde.
arbejde på lager

Danske børn og unge er underlagt en række regler for, hvordan de må arbejde. Eksempelvis bør en ung ikke løfte over 12 kilo eller skubbe for tunge ting.

Regler skal gøre arbejdet sikkert – og sørge for tid til skolegang

Danske børn må gerne flytte på papkasser – bare papkasserne ikke er for tunge. Det er også helt i orden at gå med aviser, hvis det bare ikke er for mange timer hver dag. En lang række regler sørger for, at danske børn og unge kan få en sikker start på arbejdsmarkedet – og nok tid til at hvile sig og til at gå i skole.Nedenstående tager udgangspunkt i, at barnet eller den unge går i skole. Er man 15-17 år og færdig med skolen, gælder andre regler. Den kan du se, hvis du følger et link i bunden af artiklen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Første job er lovligt som 13årig

Er man barn eller ung, må man vente til man bliver 13 år, før det er lovligt at arbejde. Undtaget fra reglerne er dog arbejde, hvor det er nødvendigt, at man bruger børn under 13 år til jobbet.

Det er typisk som modeller for eksempelvis reklamebureauer. Er barnet under 13 år, skal politiet i en pågældende politikreds give tilladelse til arbejdsgiveren for at han kan ansætte børn og unge under 13 år gamle.Er man yngre end 13 år, må man dog gerne arbejde i korte perioder, hvis arbejdet foregår i arbejdsgiverens private husstand. Det er derfor lovligt at gå en tur med naboens hund, være babysitter eller prismærke varer i forældrenes gårdbutik.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Når man er 13-14 år:

Når man er fyldt 13 år må man udføre lettere arbejde. Eksempler på jobs, der er helt i orden, når man er fyldt 13 år:

 

  • Lettere oprydning og borddækning
  • Lettere ekspedition i kiosker, bagerbutikker og lignende
  • Avisbud
  • Lettere medhjælp i landbruget. Det kan være som frugtplukker eller bærplukker.
  • Pakke kuverter
  • Pakke varer ud i butikker

 Når man bliver 15 år, er der lidt andre regler for, hvad du må arbejde med i forhold til maskiner, hjælpemidler og farlige stoffer. Se listen

Arbejdstiderne må ikke overstige et fastsat antal timer

For unge 13-15årige og undervisningspligtige unge i alderen 15-18 år, må den ugentlige arbejdstid ikke overstige 12 timer i uger med skoledage og 35 eller 40 timer i andre uger.

Deres daglige arbejdstid for 13-14årige må ikke overstige 2 timer på skoledage og 7 timer på dage, der ikke er skoledage. Er man 15-17 må man ikke arbejde mere end 8 timer.

Hvis den unge medarbejder arbejder 7 eller 8 timer på en dag, skal disse timer ligge i forlængelse af hinanden.Som udgangspunkt må unge under 15 ikke arbejde efter klokken 20 – og skal have 14 timers sammenhængende hvil i døgnet.Er man over 15 år, må man arbejde efter klokken 20, hvis det jobbet er:

•  Unge der udbringer aviser og dagblade må påbegynde arbejdet kl. 05.00

•  Unge i kontorer, butikker, servicestationer og lignende må arbejde indtil kl. 22.00

•  Unge ansat ved underholdningssteder såsom teatre, cirkus, biografer og koncertsteder må assistere ved forestillingers afholdelse indtil kl. 24.00Reglerne, der er beskrevet ovenfor, er kun et uddrag af de meget omfangsrige regler, der regulerer danske børn og unges arbejde. Brug nogle af nedenstående links til at få mere at vide.

Læs mere om