Sådan bruger du resterne fra julemiddagen til nye retter
Brug brunede kartofler på rugbrød, frys rødvinen ned, og nyd flæskestegen i en burger. Masser af danskere har rester i overskud fra julemiddagen. Birte Brorson, specialist i økologisk og klimavenlig køkkenomlægning og rådgiver inden for reduktion af madspild, giver dig opskrifter, der kan give resterne fra jul nyt liv i andre retter
And og kalkun - genopvarm, eller brug fintsnittet i salaten
Gentag julemiddagen i juledagene ved at genopvarme resterne. Havde du kartofler i overskud, så bras dem til. Du kan også skære and og kalkun i tynde strimler og bruge kødet til en julet salat: Bland strimlerne med ultrafint snittet rødkål, skær små tern af æbler og/eller appelsiner. Bland en dressing af olie, eddike, salt og frugtjuice eller koncentreret hyldebærsaft. Skroget kan bruges til at koge fond på.
Flæskesteg - til biksemad eller burgere
Flæskestegen kan enten bruges til aftensmad i juledagene eller som pålæg til julefrokosten. Skær stegen i skiver, så passer de på en skive rugbrød. Du kan også fryse flæskestegen og bruge den til biksemad, eller skære skiver af stegen, riste dem og bruge dem i en flæskestegsburger med rødkål.
Brunede kartofler - lav en julet rugbrødsmad
Brug de brunede kartofler på en skive rugbrød. Pynt med rødkål, asier eller agurker. Du kan også pynte med en sveske. Så får du en lækker mad til julefrokosten.
Hvide kartofler - gode til brasede kartofler eller i frikadellefarsen
De hvide kartofler holder sig mange dage i køleskabet og kan bruges til brasede kartofler. De kan også fryses ned og bruges i frikadellefars senere, så får du dejlige, svampede frikadeller.
Rødvin - nedfrys, og brug i saucer
Er der sjatter i vinflaskerne, kan du fylde rødvinsresterne i isterningebakker eller -poser. Det samme gælder andre slags vin og spiritus (stærk sprit fryser dog ikke). Vinterningerne kan bruges som smagsgiver i sovs og simreretter.
Risalamande - serveres kold og med makroner til morgenmad eller bruges i bagværk
Du kan nyde risalamande som morgenmad: Knus makroner, blend frugt som dadler eller abrikoser og læg frugt, risalamande og makron lagvis i et glas. Server kold som morgenmad. Du kan også bruge risalamanden som fyld i en kage eller bolledej. Det giver søde, saftige boller.
Pålæg - lav din egen pizza
Pålæg kan få nyt liv som fyld i tærter eller på pizza. Skær kødpålæg i strimler, rist kort på panden. Du kan også bruge pålægsstykkerne som fyld i pitabrød eller rullet i en madpandekage eller en wrap med snittet rødkål. Ostene kan du rive og bruge til gratinering, mens de bløde oste som feta og brie kan bruges som fyld i tærter. Kan fryses et par måneder eller 3.