10 tips til en klimavenlig jul
Tip 1: Spis fjerkræ i stedet for gris
Spiser I flæskesteg, and eller gås hos dig juleaften? Der er stor forskel på, hvordan forskellige slags kød til julemiddagen belaster klimaet. Tænketanken Concito har beregnet, at en flæskesteg udleder 50 procent mere CO2 pr. kilo kød end en gåsesteg. Skal du lave en flæskesteg på 1,5 kilo, udleder du 34 kilo CO2 – for samme mængde gåsesteg er udledningen 24 kilo.
En tommelfingerregel er, at rødt kød belaster klimaet mest, hvor fjerkræ belaster klimaet mindst, når det gælder kød.
Tip 2: Tø maden op i køleskabet – og lad den stå lidt på bordet, inden du køler den ned
Tag madvarerne til julemiddagen ud af fryseren i god tid og lad dem stå til optøning i køleskabet. For hvert kilo mad, der tør op i køleskabet, sparer du en times strøm. Samtidig aflaster du køleskabets kompressor, så der er mindre slid på køleskabet og det dermed holder længere.
Når madresterne skal pakkes ned og gemmes, så lad gerne den varme mad køle af på køkkenbordet lidt, inden du sætter den i køleskabet. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Dog er det vigtigt af fødevarehygiejniske årsager, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer, efter at du har spist. Pak eventuelt ned i mindre portioner, så afkølingen går hurtigere.
Tip 3: Begræns madspildet
10 procent af årets samlede madspild sker i juledagene. Det betyder, at vi samlet set smider mad for op mod 1,4 milliarder kroner ud i julen, viser beregninger, som Landbrug & Fødevarer har lavet.
Pas derfor på med mængderne, når du laver julemiddagen. Beregn 500-700 gram mad til hver gæst ved bordet, det bør være rigeligt til, at ingen går sulten i seng.
Sådan bruger du resterne fra julemiddagen til nye retter – se 7 tips fra Samvirke
Læs også: Mindre madspild i julen – sådan gør du
Tip 4: Vælg en rødgran som juletræ
Danskerne elsker nordmannsgraner som juletræ, men skal du vælge det mest miljøvenlige juletræ, skal du vælge en rødgran, fortæller den svenske Naturskydsföreningen. I Sverige er 80 procent af juletræerne rødgran.
Produktion og transport af en rødgran udleder 12 kilo CO2, hvorimod en ædelgran udleder 16 kilo. Køber du et plastiktræ for at genbruge det år efter år, skal du bruger et plastikjuletræ i 13 år, før det overhaler naturlige juletræer i miljøregnskabet.
Du kan også vælge et juletræ i en potte, som du kan sætte ud i haven hvert år – og så tage ind til jul. Det er endnu mere miljøvenligt end et nyfældet træ.
Sørg for at smide juletræet ud på genbrugspladsen. Et juletræ bliver lavet til flis, der igen kan bruges til energiproduktion. Et juletræ giver energi nok til at vaske 4 maskinfulde tøj. Har du en stor grund, kan du lægge juletræet et sted på grunden. Insekter og smådyr får et fantastisk sted at gnave, krible og krable.
Tip 5: Brug svanemærkede lys
Julelys er hyggelige, men levende lys er en af de største kilder til partikelforurening, der findes i vores hjem. Samtidig er det miljøbelastende at producere nye lys. Bivokslys er mere CO2-neutrale end lys af stearin, men prøv dig frem først – bivokslys reagerer lidt anderledes end stearinlys.
Vil du vælge de mest miljøvenlige lys, så kig efter Svanemærket, som sikrer, at du tager hensyn både til miljøet under produktion og til indeklimaet derhjemme.
Bruger du fyrfadslys, så vælg nogle, der ikke er i en metalskål. Der findes fyrfadslys i for eksempel plastikskåle. Når lyset er brændt ud, skal du sørge for at sortere lysskålen til enten plastik- eller metalaffald.
Læs også: Gode vaner, når du tænder stearinlys
Tip 6: Genbrug gavepapiret – eller brug gamle aviser
Det er et rigtigt mormor-råd, men hun har haft ret altid: Det kan svare sig at genbruge gavepapiret!
Hvert år bruger vi op mod 825 tons gavepapir i Danmark. Alene til julegaverne. Det belaster klimaet og miljøet meget. Blandt andet fordi papiret kun bruges én gang og dårligt kan genbruges, da det ofte er overfladebehandlet.
Glat papiret ud og brug det i flere år. Eller brug gamle aviser som indpakning til julegaverne.
Vil du gerne bruge nyt gavepapir, så brug noget, der er miljømærket eller mærket med FSC-mærket, som er din garanti for, at papiret kommer fra bæredygtigt skovbrug eller genbrugsmaterialer.
Tip 7: Brug LED-lys
Når der skal lys på juletræet, så sørg for at vælge LED-lys, hvis du skal have en ny lyskæde. LED-lyskæder udleder typisk kun en femtedel af den CO2, som en kæde med traditionelle pærer udleder for at køre i samme tidsrum, fortæller Concito.
Tip 8: Låg på gryden og sluk, før maden er færdig
Læg altid låg på gryderne, når du laver mad. Så holder maden bedre på varmen, tilberedningen går hurtigere – og ikke mindst bruger du mindre energi. Du kan også sagtens slukke for kartoflerne et par minutter, før kogetiden er gået.
Skal du lave mad i ovnen, så sæt maden ind, uden at du har forvarmet ovnen. Sværene på stegen skal nok blive sprøde, selvom flæskestegen sættes i kold ovn. På samme måde kan du sagtens tilberede and, gås og kalkun uden at have forvarmet ovnen.
Tip 9: Sorter affaldet korrekt
For at bruge mindst muligt af jordens ressourcer er det vigtigt, at du sorterer så meget af julens affald som muligt til genanvendelse. Vidste du for eksempel, at du sparer 75 procent af energien, hvis du genbruger en dåse i forhold til nyproduktionen?
Læs mere: Sådan sorterer du julens affald korrekt
Tip 10: Vælg friske rejer frem for frosne
Skal der rejer på julebordet til julefrokosten, kan det ud fra en miljømæssig betragtning svare sig at vælge friske rejer frem for rejer, der kommer frosne til supermarkedet. Et kilo rejer, der er friske, udleder i omegnen af 3 kilo CO2, hvorimod et kilo frosne rejer har udledt 10 kilo CO2, inden de lander på din tallerken.
Kilder til historien: Concito, Nødstrøm Energi, Det økologiske Råd, Forskningscenter Foulum/Aarhus Universitet