Så tit bør du gå på toilettet

Nogle går på toilettet i tide og utide for at lave nummer to, andre besøger kun sjældent det lille hus. Men hvor ofte bør man egentlig gå på toilettet for komme af med det, der kommer ind?
Bare tag dig god tid, når du besøger det lille hus

Bare tag dig god tid, når du besøger det lille hus

Én gang om dagen

En god tommelfingerregel er, at man skal gå på tønden helst én gang om dagen eller mere.

Vores fordøjelsessystem er nemlig indrettet sådan, at det nogenlunde passer med, at vi skal have tømt tarmen en gang om dagen.

”Det, man kalder passagetiden, altså fra når man putter mad ind i munden, til det skal ud igen, er for sundt, fiberrig mad på cirka 8 timer. Det svarer nogenlunde til, at man skal på toilettet cirka én gang om dagen, måske mere,” siger ernæringsekspert Per Brændgaard.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kig på din kost

Hvis det ikke er tilfældet, at man frekventerer toilettet så ofte, kan det tyde på, at der er noget galt.

”Hvis man ikke går på toilettet så ofte, bør man kigge på sin kost og se, om man får nok fuldkorn, fibre og frugt og grønt,” fortæller Per Brændgaard.

En kost bestående af hvidt franskbrød, slik og så videre giver ikke maven meget at arbejde med, og det kan blandt andet være skyld i, at fordøjelsen ikke fungerer, som den skal.

”Hvidt franskbrød, slik og chips afføder ikke så mange slaggerstoffer, som er det, der danner afføring. Derimod bliver det optaget i kroppen, og kommer altså ikke ud igen i lige så høj grad som en fiberrig kost.”

Med andre ord, så er der altså meget, der tyder på, at man ikke får den rigtige kost, hvis man ikke er så hyppig en gæst på toilettet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Slap af på toilettet

Når man endelig går på toilettet, skal man ikke stresse for meget, påpeger Per Brændgaard.

”Det er vigtigt, at man giver sig god tid, når man går på toilettet, og sørger for at komme af med det hele. Der er nogle stoffer i vores afføring, som det er uhensigtsmæssigt at gå rundt med i længere tid, så det er vigtigt, at man ikke går og holder sig.”

En tur på toilettet kan ligefrem virke afstressende på os. De muskler vi bruger, når vi holder os, bliver stresset en lille smule, når vi ikke går på toilettet, selv om vi trænger til det. Derfor er det også vigtigt, at vi giver musklerne tid til at slappe af.

”Tag en god bog med derud, og sid og slap lidt af. Det at gå på toilettet skal være en afslappende situation for musklerne, så tag dig god tid,” siger Per Brændgaard.

Han påpeger, at hvis man ellers spiser en sund og fiberrig kost, så er det, ud over man får en sundere fordøjelse, oven i købet også lettere at komme af med sin afføring.