Over 65: Få protein nok med en proteinbar

Proteinbarer og andre proteinprodukter er ikke kun for unge mænd i træningscentret. Er du over 65 år, har du et øget behov for protein, og her kan en proteinbar være en nem genvej
Proteinbarer

Har du et øget behov for protein, f.eks. fordi du er over 65 år, er en proteinbar en nem genvej til at få nok af det vigtige næringsstof. 

Dit behov for protein stiger med alderen

Jo ældre du bliver, jo mindre bliver din muskelmasse som bekendt. Og vil du forsøge at opretholde den efter de 65, er det derfor vigtigt, at du får nok protein. Faktisk er dit behov for det vigtige næringsstof større, end da du var ung. Men det synes at være en generel udfordring for mange ældre at få nok, lyder det fra Sara Elisabeth Eriksen, lektor ved ernæring- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

”Analyser viser, at danskere på 55-75 år ikke får den anbefalede mængde protein. Med alderen kan man miste appetit og spise mindre, og her er der risiko for, at proteinindtaget også falder,” siger eksperten, der især beskæftiger sig med ældres næringsbehov. 

65+ Så meget protein skal du have

Anbefalingen lyder, at du skal have 1,2-1,5 g protein pr. kg kropsvægt hver dag, når du har rundet 65 år. Vejer du eksempelvis 70 kg, bør du indtage mellem 84 og 105 g protein om dagen.
 

Kilde: Sundhed.dk

En proteinbar er en genvej til mere protein

Er du småtspisende, spiser du ikke kød, eller har du på anden vis svært ved at få nok protein, kan en proteinbar – eller et andet proteinprodukt – være en nem måde at øge indtaget.

”Fordelen ved at spise en proteinbar er, at du får en ret koncentreret mængde protein i et relativt lille måltid,” fortæller Sara Elisabeth Eriksen. 

Det samme gælder for andre produkter som proteindrikke eller protein-is. Ernæringseksperten påpeger dog, at det er vigtigt, at produktet ikke udgør dit eneste proteinindtag, og at det ikke bliver en erstatning for sunde, proteinholdige hovedmåltider.

”Proteinbaren kan f.eks. udgøre et mellemmåltid. For ældre er det vigtigt, at proteinerne bliver spredt ud over dagen for bedst at stimulere proteinsyntesen i musklerne. Det er vigtigere, end dengang man var ung.” 

Proteinindholdet i proteinbarer varierer fra produkt til produkt. Coops egne proteinbarer indeholder i omegnen af 40 g protein pr. 100 g eller 20 g protein pr. bar.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Husk at bevæge dig

Ud over at få tilstrækkeligt med protein anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at du er fysisk aktiv i minimum 30 minutter om dagen – også når du er fyldt 65. Fysisk aktivitet er i kombination med den rette mængde protein med til at bevare din muskelmasse.

Få også protein fra andre fødevarer

Og det er da også muligt at få nok protein fra almindelige fødevarer. Mejeriprodukter, æg, nødder og fisk har et relativt højt indhold af protein. Kød indeholder også meget protein, men Sara Eriksen har stort fokus på den plantebaserede kost og fremhæver derfor bælgfrugterne, som også er en del af Fødevarestyrelsens kostråd.  

”Vi skal spise flere bælgfrugter, og de er en god kilde til protein. Udfordringen er, at de skal indtages i ret store mængder, hvis man skal have nok protein,” siger Sara Elisabeth Eriksen.