Opskrift på gammeldags romkugler
Opskrift på 10-15 romkugler
Ca. 400 g tør kage
2-3 spsk. kakaopulver
60 g chokolade, smeltet
Ca. 1 dl solbær- eller hindbærsyltetøj
Ca. 4 spsk. mørk rom (f.eks. Jamaicarom) eller kold kaffe
Ca. 2-3 dl krymmel, knuste saltstænger, frysetørret frugtpulver eller kokos - til at trille i.
- Smuldr kagen i en skål og tilsæt resten af ingredienserne (på nær krymmel) lidt ad gangen og smag til undervejs. Bruger du f.eks. chokoladekage, så skal der evt. lidt mindre kakaopulver i.
- Ælt kagemassen sammen, til den er blød, ensartet og sammenhængende.
- Tril kagemassen til kugler og rul dem i dit foretrukne ”krymmel”. Læg evt. massen på køl i ½-1 time, hvis den er meget blød, så bliver den fast og lettere at rulle.
- Opbevar romkuglerne i en tætsluttende beholder på køl. Tag dem gerne ud lidt før servering, så kan de nå at blive lidt blødere.
3 tip til romkuglerne
Tip 1: Lav hellere kagemassen lidt til den bløde side. Romkuglerne bliver meget faste, når de kommer på køl og har stået et par dage.
Tip 2: Hvis du bruger wienerbrød eller anden meget fast kage, så brug evt. en blender eller foodprocessor til at ”ælte” kagemassen i pkt. 2 – så bliver romkuglerne mere ensartede i strukturen og smagen.
Tip 3: Prøv appelsinmarmelade i stedet for solbærsyltetøj og brug appelsinsaft i stedet for rom, det giver en fin orangesmag til romkuglerne.