Nattetisseri 1: Undgå natlige toiletbesøg
Man skal ikke nødvendigvis acceptere nattisseriet
Det kan være surt at vågne om natten, fordi man skal op at tisse. Og endnu mere surt, hvis man ikke kan falde i søvn igen. Men det er der vist ikke noget at gøre ved. Eller er der?
»Det er en generel accepteret tilstand, at det er normalt, når man bliver ældre. Og det er det også, men det er ikke ensbetydende med, at man skal acceptere det, for man kan rent faktisk gøre noget ved det i mange tilfælde,« siger Mette Hornum Bing, der har skrevet en ph.d-afhandling om emnet og er afdelingslæge på Herlev Hospital.
En mulig forbedring på 50 %
»Mange går længe med problemet, før de går til lægen – eller måske går de aldrig til lægen. Sandsynligvis kan man ikke kurere alle og ikke ’overnight’, men hvis man nu kunne reducere de natlige toiletbesøg fra 2 til 1, er det trods alt en forbedring på 50 pct. Og det kan være helt simple ting, der skal laves om på,« fortæller hun.
Værre med alderen
’Nykturi’ hedder tilstanden på lægesprog, når man skal op at tisse om natten – uanset hvor mange gange det drejer sig om og uanset, om det er generende eller ej.
»Det er en meget almindelig tilstand, som bliver mere og mere almindelig med alderen. For eksempel gælder det for halvdelen af de 50-årige, at de er oppe mindst en gang om natten for at tisse. Men for alle gælder, at det ikke er en stationær tilstand. Der kan være en periode, hvor man for eksempel har meget vand i benene, er gravid eller har blærebetændelse, hvor det er hver nat, man er oppe. Og der kan være andre perioder, hvor man sover igennem,« fortæller Mette Hornum Bing.
Gør noget ved det
Der er mange årsager til at vågne om natten for at skulle på toilettet.
»Og der kan være flere årsager på samme tid. Derfor kræver det, at man som læge har de brede briller på for at få et indblik i hele problemstillingen. Det kan være tegn på en alvorlig sygdom, men selv om årsagen sandsynligvis ikke er faretruende, ved man, at jo flere gange, man skal op, desto større er påvirkningen af livskvaliteten og den generelle helbredstilstand. Så der er absolut god grund til at forsøge at gøre noget ved det, hvis det er generende i dagligdagen,« siger hun.
Årsagerne kan være mange til natlige toiletbesøg
Hvad der kan gøres, er helt afhængig af årsagen til de natlige toiletbesøg.
»Det vil lægen kunne udrede blandt andet ved hjælp af en dagbog fra patienten, hvor man i et skema noterer ned, hvad man drikker og hvornår – og hvor meget man tisser og hvornår,« fortæller Mette Hornum Bing.
Hvad kan man selv gøre:
• Få lægens hjælp til at finde årsagen til de natlige vandladninger, og bliv sat i behandling, hvis tilstanden skyldes en bagvedliggende sygdom.
• Lad være med at drikke efter aftensmaden.
• Drik ikke mere end 1,5 liter væske i løbet af dagen ud over den liter, vi typisk får gennem maden.
• Sørg for at tisse inden sengetid.
• Lad være med at tage vanddrivende medicin om aftenen.
Vær på vagt og gå til lægen hvis…
• Hvis dit tissemønster ændrer sig.
• Hvis du over meget kort tid pludselig skal op at tisse – måske flere gange hver nat.
• Hvis du har smerter eller trykken i forbindelse med vandladningen.
• Hvis du har blod i urinen.
• Hvis den eller de natlige ture til toilettet påvirker din dagligdag.