Undgå disse varer, hvis du vil spise mindre salt

Størstedelen af danskerne får alt for meget salt. Det høje saltindtag har ikke noget at gøre med, hvor meget salt vi drysser på vores mad, men skyldes derimod specifikke varer. Vi guider dig til, hvilke varer du skal styre udenom, hvis du vil spise mindre salt.

I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi indtager 5-6 gram salt om dagen. Men faktisk får hele 9 ud af 10 danskere for meget salt i løbet af en dag. I gennemsnit når vi typisk op på omkring 9-11 gram om dagen. Altså næsten dobbelt så meget salt som anbefalet. 

Salt i forklædning

En stor del af saltindtaget kommer fra de forarbejdede fødevarer, mens det salt, vi selv drysser på vores mad, næsten ikke fylder noget. Sådan siger Natasha Selberg, ernæringsfaglig chefkonsulent i Hjerteforeningen.

”Vi skal ikke kigge for meget på det salt, vi selv drysser på maden eller bruger i vores egen madlavning. Den mængde salt fylder måske 15-20 procent af vores samlede indtag. Den store synder er de forarbejdede produkter, altså den mad, vi kan købe færdiglavet i supermarkedet. 70-80 procent af det salt, vi får, stammer fra de fødevarer. Det største bidrag kommer fra brød, pålæg og færdigretter,” siger hun.

Selvom der endnu ikke findes tal på, hvor meget forarbejdede fødevarer præcis fylder i danskernes kost, kan vi kigge mod et af de lande, vi ofte sammenligner os med. For i Norge har man været med nede i indkøbskurven, og her kunne man drage en klar konklusion.

”I Norge kiggede man i 2023 på, hvor meget ultraforarbejdet mad man puttede i sin indkøbskurv, ved simpelthen at scanne kvitteringerne. Her kunne 60 procent af det, kunderne købte, defineres som ultraforarbejdet. Vi har ikke gode tal for, hvordan det ser ud i Danmark. Et estimat kunne være, at det i Danmark udgør omkring 50 procent af de kalorier, vi indtager,” siger Natasha Selberg.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bagerne elsker salt

Brød er en fast del af mange danskeres kost, men den krummende fødevare indeholder også meget salt. Alligevel kan du godt være lidt strategisk, når du skal vælge brødet, der kommer med hjem. For saltindholdet i brødet varierer, og der er ikke gode nyheder til dem, der foretrækker brød fra bageren.

”Brød er noget af det, vi får rigtig meget salt fra. Hjerteforeningen har for nogle år tilbage testet brød fra supermarkedshylderne, gourmetbagere og bagerkæder. I brødet fra bageren var saltindholdet massivt sammenlignet med brødet i supermarkederne,” fortæller Natasha Selberg.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Cornflakes = salte chips?

Det kan være svært at gennemskue, hvor meget salt der er i produkterne. Medmindre man kigger på varens bagside for at nærstudere indholdet. For det er slet ikke altid, man kan smage, at noget er fyldt med salt. Natasha Selberg fremhæver morgenmadsprodukter som fødevarer, der nemt kan gemme på salt.

”Flere morgenmadsprodukter har et højt saltindhold. Jeg ved, at man har målt lige så meget salt i nogle cornflakesprodukter, som man vil kunne finde i almindelige chips, hvis man skal lave en lidt overraskende sammenligning.”

Desuden fremhæver hun produkter som kager og kiks, der nemt kan gå under saltradaren, fordi det indeholder så meget sukker, at det i stedet bliver det primære fokus.

Køb efter Nøglehulsmærket og lav mad fra bunden

Hvis man vil være helt sikker på, hvor meget salt en vare indeholder, bør man kigge på næringsindholdet. Men det kan være svært at tyde, hvad der er lidt, og hvad der er meget salt. Heldigvis findes der også andre måder, man kan kontrollere sit saltindtag på.

Natasha Selberg fremhæver Nøglehulsmærket, da mærket stiller krav til den ernæringsmæssige sammensætning i produktet. Et krav er blandt andet, at produktet ikke må indeholde for meget salt.

Desuden kommer hun med et godt råd til, hvordan man, ved selv at yde en indsats, kan kontrollere indtaget.

”Man kommer rigtig langt ved at lave mere af sin mad fra bunden, hvis man vil skære ned for sin saltindtag. Det skift, vi ser i vores madmiljø, handler rigtig meget om, at vi bruger mindre tid på at lave mad, og vi bruger mindre tid på at spise vores mad. Vi er blevet glade for det, der måske tidligere var en nødløsning, altså takeaway og færdigretter,” siger hun.

Hvis du er i tvivl om, hvornår du er nået op på de 5-6 gram salt, så kan du blive klogere i artiklen "Galleri: Så meget salt bør du kun spise om dagen" nedenfor.

Læs mere om