Myte: Enebørn er mere egoistiske

Der er mange myter om søskenderelationer og mangel på samme. Samvirke har spurgt professor emeritus dr. phil. fra Københavns Universitet Per Schultz Jørgensen, som i mange år har forsket i børns udvikling, dannelse og familierelationer, om, hvordan det forholder sig med enebørn.
Barn i klapvogn

Selv om enebørn kan have visse egoistiske træk, skal man ikke bekymre sig som forælder.

Er enebørn er mere egoistiske?

"Det er der ikke belæg for at sige. Forskning vil pege på, at enebørn får meget opmærksomhed men også megen vejledning i deres opvækst. Men når man ser på den længere bane, vil enebørn meget ofte både være tænksomme og reflekterende børn, men også børn som er socialt kompetente, og som lærer at tale med om mange ting," siger Per Schultz Jørgensen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Enebørn kan fylde meget

Det udelukker dog ikke, at enebørn i perioder vil fylde meget, fordi de får meget opmærksomhed og dermed kan få nogle egoistiske tendenser. En grund til, at egoismen ikke holder ved, er den påvirkning, børnene får uden for hjemmet.

"Det er en kendsgerning, at børn bliver påvirket fra venner, og der har institutionerne en fantastisk indflydelse på børn. Her socialiserer de og får en masse kompetencer. Børn får cirka tre fjerdedele af deres sociale påvirkning i institutioner, og det gælder også i høj grad for enebørn. Det er med til at flade den megen opmærksomhed, som man kunne forestille sig, steg barnet til hovedet, ud," siger Per Schultz Jørgensen.

Professoren mener ikke, man kan sige noget generelt om, at de karaktertræk, som enebørn lader til at få og have i barneårene, vil blive ved med at følge børnene. Trækkene vil udlignes i løbet af livet.