Meditér alle vegne

Meditation behøver ikke tage syv lange og syv bredde, og du behøver ikke være et bestemt sted for at give dig selv indre opmærksomhed. Måske gør du det allerede, når du falder i staver i supermarkedskøen, eller når blikket stævner ud i skiliften på vej op ad bjerget. Med enkelte øvelser kan du indarbejde små pauser i din hverdag, der giver dig overskud. Her får du et par konkrete øvelser fra meditationsunderviser Mette Myrna.

Find et smukt sted i naturen og overgiv dig. Lad stress og jag fare og giv dig selv indre opmærksomhed. Det betaler sig på den lange (mentale) bane.

Her er tre øvelser, der kan få dig ned i den meditative tilstand:

METTE MYRNA MENER

”Stress er, når vi overvældes af tankernes larm. Når vi ikke kan løsrive os fra tankestrømmen, som kværner derud af og kører i ring og vi trækkes med rundt igen og igen.

Først når vi lærer, at vi ikke ER vores tanker, men blot HAR dem, kan vi træde et skridt tilbage og bruge tankerne, som det redskab de er. At bruge sine tanker konstruktivt i stedet for at være fanget af dem, er en kæmpe befrielse.”

1. Få en ærlig selv-accept

Sid med lukkede øjne (uanset hvor) og mærk, hvordan det er at være dig lige nu. Kig på de tanker, der kommer. Vær ærlig og accepterende over for dig selv – du skal ikke søge resultater eller løsninger på problemer eller tanker. Bare kig på tankerne og forsøg at se, hvad de er sammensat af. Mærk, hvordan det er ikke at gøre noget/skulle noget/tage stilling til noget.

2. Lån din krop

Lad blikket svømme hen og tankerne flyde, når du venter i køen i supermarkedet eller sidder i toget. Mærk efter – gør ingen ting – stop med at planlægge og koordinere. Forestil dig, at du har lånt din egen krop af en anden i et par minutter og udforsk den mentalt. Afprøv alt det, dens sanser kan: lyde, lugte, fornemmelser etc. Mærk efter, hvordan det føles at være dig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Ikke nu, men nu

Stop op. Uanset hvor og hvornår. Fokuser på lige nu. Ikke om et minut, ikke for et minut siden, men lige nu. Lige nu er det eneste, der findes. Vores tanker er altid et andet sted – i fortiden eller i fremtiden – men de kloge siger, at man først bliver rigtig lykkelig, når man formår at leve i og nyde nuet. Nyd nu – gem i morgen til i morgen.

Læs mere om